De fackliga reaktionerna mot ett nytt säsongsarbetardirektiv är starka. Ett vidrigt upplägg som leder till lönedumpning är fackförbundet Sekos kommentar. Ett smygdirektiv som arbetats fram i lönndom, anser Byggnads.

 

– Det är ett sätt att runda facket. Det öppnar slussportarna för utnyttjande av människor och dumpning av villkor, säger Byggnads ordförande Hans Tilly. 

 

Byggnads fick reda på EU-kommissionens arbete med direktivet för två månader sedan. Hans Tilly anser att direktivet smugits undan och inte tagits upp till ordentlig diskussion.

 

Något färdigt förslag till gemensamma regler för säsongsarbetare i EU finns ännu inte, men de interna diskussioner som förs i EU-kommissionen oroar fler fackliga företrädare.

 

Sekos ordförande Janne Rudén jämför arbetet med ett direktiv för säsongsarbetare med arbetet med EU:s tjänstedirektiv som träder kraft efter årsskiftet.

 

– Det är tydligt att EU-kommissionen aldrig ger upp, säger Janne Rudén.

 

– Efter jättedemonstrationer och diskussioner lyckades vi få in skrivningar i EU:s tjänstedirektiv som värnar om de fackliga rättigheterna, men nu kommer det upp igen. Det här är en variant av tjänstedirektivet.

 

Janne Rudén oroas främst av diskussionerna om att arbetare från länder utanför EU ska kunna stanna i nio månader per kalenderår.

 

– Nio månader. Det är inte en säsong, det är ett försök få in billig migrerad arbetskraft, säger han.

 

Enligt uppgifter till LO-Tidningens är det Sydeuropeiska länder som vill ha arbetskraft till sina fruktodlingar. Många EU-medborgare vill inte jobba där eftersom lönen är för låg och villkoren för dåliga.