I morgon, onsdag, får de anställda vid Uddeholm i Hagfors information om en fortsättning på företagets krisavtal. Det gamla löper ut i slutet av juni.

– Vi sitter just nu i slutförhandlingar med de fackliga organisationerna, säger Boo Rundqvist, informationschef vid Uddeholm Tooling. En uppgörelse måste vara klar i morgon bitti. Klockan tio har vi utlovat information till alla anställda.

Uddeholm Tooling var först i landet med ett avtal där de anställda avstår lön för att hjälpa företaget genom krisen.

Alla, från vd och nedåt, minskade sin lön med tio procent från den 1 mars till den 30 juni 2009. Arbetstiden påverkades inte, men de anställda skulle få kompetensutveckling åtta timmar i veckan, alltså 20 procent av tiden.

Uppgörelsen väckte först starka reaktioner, men har i efterhand accepterats av de berörda förbunden: IF Metall, Unionen, Ledarna och Sveriges ingenjörer.

Bakom uppgörelsen fanns förhoppningen att företaget skulle kunna övervintra utan att säga upp fast anställd personal. På sikt planerar nämligen Uddeholm att bygga ut tillverkningen av verktygsstål i Hagfors och anställa fler.

I det läget vore det olyckligt att förlora erfarna, kunniga anställda.

Sedan några veckor diskuterar företagsledningen och de lokala fackliga organisationerna hur kostnaderna ska kunna hållas nere ännu en tid. I förra veckan lämnade ledningen ett konkret förslag till åtgärdspaket. Facken har behandlat det var för sig, och gav sina synpunkter i fredags.

– Ännu har orderingången inte vänt uppåt, säger Boo Rundqvist. Men vi ser tecken ute i världen på en vändning. Fortfarande är målet att inga fast anställda ska behöva sägas upp.

 

Läs också: artikeln "Här är det klart – lönerna sänks” 2009-03-06