Ingen är längre varslad vid Volvo Lastvagnar i Tuve. Anledningen är att fackförbundet IF Metall och bolaget har kommit överens om ett  avtal om sänkt arbetstid och sänkta löner. 

Avtalet som träffats mellan IF Metall och bolaget innebär att den anställde kan arbeta 10 procent mindre varje månad, i tillägg till de två stoppdagar per månad som gäller för närvarande. Årets lönelyft på 3,3 procent senareläggs utan retroaktivitet till den 31 mars 2010. Företaget ska heller inte betala in till Volvo Företagspension för 2009.
 
335 anställda slipper nu sina varsel. Och fler kan dras tillbaka ute i landet.  På Volvos hyttfabrik i Umeå kan de 320 varslade komma att räddas kvar på sina jobb, men där pågår förhandlingar fortfarande.

Ingen omröstning
600 anställda vid Volvo Powertrain i Skövde och Köping har redan tidigare fått sina varsel upphävda. I Tuve är det dock inget krav från fackets sida att en medlemsomröstning skett för att avtalet ska gälla.

”Det skulle ha kostat ytterligare någon vecka kanske och det är ändå 335 personer varit mycket oroliga för sin jobb”, säger Mikael Sällström, ordförande för Volvo verkstadsklubb till TT.

Löfte om inget nytt varsel
Från företagets håll är man mycket nöjd med uppgörelsen.

”Den låga efterfrågan på lastbilar har redan tvingat oss att säga upp många medarbetare och vi är glada att vi enats om en lösning som innebär att vi kan dra tillbaka det senaste varslet i Tuve”, säger Staffan Jufors, vd, på Volvo Lastvagnar, i ett uttalande.

I avtalet som slutits i Tuve lovar företaget att inget nytt varsel ska läggas under avtalstiden. Det gäller fram tills avtalstiden går ut den sista mars nästa år.