Krisen har slagit hårt mot byggbranschen. Bland lärlingar är arbetslösheten hög, och i skrivande stund avslutar många elever gymnasieskolans byggprogram. Situationen har fått fackförbunden Byggnads, Seko samt arbetsgivarorganisationerna Sveriges byggindustrier och Maskinentreprenörerna att ta fram ett avtal för kortare lärlingsanställningar.

Avtalet ger företagen möjlighet att anställa lärlingar på en kort, avgränsad, period om två veckor till fyra månader. En vanlig lärlingsanställning pågår i drygt två år.

Men en granskning som tidningen Byggnadsarbetaren har gjort visar att avtalet inte haft någon betydelse i praktiken. Tidningen har ringt de fem största byggbolagen: Skanska, NCC, Peab, JM och Veidekke. Fyra av dem säger sig inte ta in några lärlingar.

– Vi tar inte in några nya. Vi har inte ens full sysselsättning för våra egna. De är hempermitterade, säger Uno Karlsson, personalsamordnare på Veidekke Region Väst till Byggnadsarbetaren.

Enligt tidningen är Skanska det enda bolag som fortsätter att anställa lärlingar, trots lågkonjunktur och uppsägningar.