Var femte svensk har större skulder än tillgångar. Flest skuldsatta finns i Sundbyberg norr om Stockholm där var fjärde invånare har lån som är större än värdet av allt de äger.

Mellan 2006 och 2007 ökade antalet miljonärer med 130.000 personer, enligt Statistiska centralbyrån (SCB).

Definitionen på miljonär är inte att de har en miljon på banken utan att de skulle få minst en miljon kronor över om de säljer allt de äger, inklusive bil och bostad, och samtidigt betalar alla sina skulder.

LO-tidningen har låtit SCB ta fram den motsatta statistiken, det vill säga hur många som inte skulle ha råd att betala sina skulder även om de säljer allt de äger och har.

De siffrorna visar att förmögenheterna fortfarande är mycket ojämnt fördelade över landet.

Storstäderna rymmer fattig och rik

Främst märks skillnaderna i och kring storstäderna. Här finns kommuner med många miljonärer, men här finns också kommuner med en stor andel skuldsatta.

Nära 31.000 svenskar har mer än en miljon kronor i nettoskuld. Det vill säga att de fortfarande har mer än en miljon kronor i skulder kvar även om de säljer allt de äger.

Den sammanlagda skuldsumman för dessa skuldmiljonärer är netto 58 miljarder kronor, det vill säga pengar som inte finns och som inte motsvaras av några tillgångar i hus, bilar, båtar, aktier eller annat.

Skuldlistan toppas av Sundbyberg norr om Stockholm, följd av storstäderna Göteborg och Malmö.

Här finns många unga som skuldsätter sig för att ta sig in på bostadsmarknaden, och de som inte klarar av det höga prisläget även på andra varor och tjänster.

Hus binder kapital
Höga fastighetspriser är en av orsakerna till de många miljonärerna. Den som för tio år sedan köpte en villa nära en storstad är i många fall miljonär i dag utan att ha någon större glädje av det förrän villan säljs.

På samma sätt är det lätt att lägga för stor vikt vid skuldsättningen. Även för den som har en skuld större än sina tillgångar handlar det i många fall om en planerad skuldsättning, som billån eller bolån. Och några bekymmer att få pengarna att räcka behöver det inte finnas så länge den skuldsatta har en fast inkomst varje månad som täcker räntor och avbetalningar.

Ändå blottar siffrorna en klar segregation där rika och fattiga kan leva nära varandra – men i helt olika världar. I storstädernas närhet finns också de kommuner som drar till sig personer med stora rikedomar.

Jämnare i Norrland
I Norrlandskommunerna och äldre bruksorter är verkligheten däremot en annan: Befolkningen kan visserligen ha en hög andel skuldsatta där också, men rikedomarna är betydligt mer jämnt fördelade.

Den kommun där invånarna har den lägsta genomsnittliga förmögenheten är till exempel Jokkmokk i norr. Ändå har den typiske sundbybergaren inte ens hälften så stor förmögenhet som den typiske Jokkmokksbon, men genomsnittet dras upp eftersom Sundbyberg samtidigt huserar betydligt fler miljonärer än Jokk­mokk.

Ladda ner statistiken för samtliga Sveriges kommuner