– Ett tag nu har det varit väldigt mycket sms-lån, berättar Carina Björkegren, skuldrådgivare på Sundbybergs kommun.
 

Hos Carin Björkegren kan Sundbybergsborna få ekonomisk rådgivning och hjälp med skuldsanering. Ett stort antal ensamstående är en orsak till att så många har skulder i kommunen, tror hon.

Ett stenkast från Marabouparken i Sundbyberg har kommunens budgetrådgivare Carin Björkegren sin mottagning.

Parken, som just nu omdanas till ett konstcentrum, var Sundbybergs stolthet redan när den stora chokladjätten hade sitt huvudkontor i kommunen.

Även i dag är Sundbyberg attraktiv som boplats, anser Carin Björkegren.

– Det är lätt att leva här, det är nära till allt, till andra stadsdelar, och det är lätt att pendla till och från Sundbyberg, säger hon.

Många hyresrätter

Men detta kan också vara en anledning till att en så stor del av befolkningen är skuldsatt.

– Många ensamstående väljer att slå sig ned här och som ensamstående är man mest drabbad av skulder.

Däremot tror hon inte att fastighetspriserna skulle betyda mer än i andra områden. Sundbyberg har dessutom stor andel hyresrätter.

– De som kommer till mig har ofta skuldsatt sig genom att ta lån till konsumtion. Samtidigt har det hänt saker som de inte har räknat med. De kan ha haft en rörelse som gått omkull eller de har separerat eller blivit sjuka och därför haft svårt att betala tillbaka, säger hon.

Dyra sms-lån
Sms-lånen har på senare tid ytterligare förvärrat situationen.

– De är framförallt fruktansvärt dyra, och ett tag har det nu varit väldigt mycket sms-lån. Folk vill inte hamna hos kronofogden så de tar snabba telefonlån för att betala andra skulder. Men på det sättet ökar de bara sin skuldbörda månad för månad och rullar skulderna framför sig ända tills det inte går längre. Och då har de inte någonting alls kvar att leva för.

– Det är fler än bara för något år sedan.

Den första fasen i Carina Björkegrens arbete blir därför att få de skuldsatta att kanske ändå stå ut med att hamna hos Kronofogden för att få stopp på belåningen. Därefter hjälper hon till att reda upp ekonomin så att vardagen flyter. Först därefter kan det i en del fall bli aktuellt att ansöka om skuldsanering enligt lag.

– Jag upplever inte att problemen här är så speciellt annorlunda än i andra kommuner, och jag tror inte man löser några problem genom att flytta. Dessutom är det en bra kommun och många vill ju verkligen bo här, säger Carin Björkegren.