Nu saluför Sverigedemokraterna sin slogan inför EU-valet till Europaparlamentet. EU är ju tänkt att vara ett samarbetsprojekt för lösningar av gemensamma problem och möjligheter i Europa.

Då kommer Sverigedemokraterna med sin valslogan: Vi skall slå vakt om den Svenska Nationalstaten och värna svenska seder och bruk?

Man tar sig för pannan.

Vad är ”svenska seder och bruk”? Pizzan, en av Sveriges populäraste rätter, kommer från Kina och därifrån till Italien. Potatisen till det svenska potatismoset kommer från Amerika, hamburgaren en annan favorit på den svenska tallriken är från USA, kåldolmar och köttbullar, dessa svenska nationalrätter hade Karl den XII med sig från Bender i Turkiet. Julgranen och surkålen kommer från Tyskland. Jultomten är inte heller svensk, men däremot julbocken (som ju inte förekommer så ofta längre).

Men nationalstaten? Ja, vårt statsöverhuvud Bernadotte och alla hans släktingar är ju ättlingar till en fransk familj. Vår kungafamilj liksom många kungafamiljer före Bernadotte hämtade utländska prinsessor i andra länder. Däribland Karl XI, en av de hyllade svenska krigarkonungarna, hämtade sin prinsessa från Danmark.

Men vikingarna då? Vikingatiden är inte speciellt gammal. Den uppfanns på 1870- talet av en svensk ”historiker” som ville ge Sverige en air av storhet, glans och framför allt hävda att vi under årtusenden skulle ha bestått av idel ljuslockiga svenskar.  

Men stämmer detta? Ja, vikingarna i Sverige bildade Ryssland, detta land av utlänningar för att hjälpa ryssarna att skydda sig mot vilda stammar i öst. Vikingarna reste längst med floderna till Bagdad och Konstantinopel där många tjänstgjorde som militärer och vakter. Sen tog de med sig  föga ljushåriga flickor hem som de fick barn med. Norska vikingar bosatte sig i Frankrike där de bildade Normandie och sen erövrade England. I England bodde redan danska vikingar. Alla dessa vikingar är numera ”utlänningar”.

I Stockholms stadshus på 1400-talet ville man ha ett förbud mot att för många ”utlänningar” styrde i staden. Detta eftersom Stockholm var en Hansastad med många bosatta tyskar. Bohuslän, Jämtland/Härjedalen, Blekinge, Halland och Skåne har ju varit dansk-norska i många år.

Göteborg är en stad grundad av holländare.

Den svenska nationalsymbolen Tre Kronor har vi faktiskt snott från Danmark.

Under och efter kriget kom väldigt många finländare till Sverige. I dag räknas tre generationer finländare tillsammans i Sverige att nästan utgöra tio procent av befolkning en,med flera folkslag. Hör inte dessa till nationalstaten enligt Sverigedemokraterna?

Jag anser att visst har Sverige stolta traditioner. Men att därifrån hävda att vi skulle ha en tradition av ljuslockiga svenskar och helsvenska seder och bruk är precis som Sverigedemokraternas politik en stor bluff,  och inget som vi svenskar kan vara stolta över. Syna bluffen Sverigedemokraterna och håll dem utanför samarbetet i Europa.

Peter Holkko