Ungdomar som sommarjobbar inom kommuner och landsting får väldigt olika betalt beroende på var de bor. I Malmö får en 16-åring hälften så mycket som en i Danderyd.

Kommunals årliga undersökning av lönerna för sommarjobbande ungdomar visar på väldigt varierande löner i landets kommuner. En 16-åring som bor i Malmö, och som har fått ett tillfälligt jobb inom kommun eller landsting, kommer i sommar att tjäna 35 kronor i timmen. Medan en 16-åring som bor i Danderyd, norr om Stockholm, får 73 kronor i timmen.

– En del kommuner betalar. Andra betalar ingenting känns det som, säger Maria Hansson, ombudsman på Kommunal.


Insats för ungdomar

Fackets rekommendationer om lägsta löner för sommarjobb ligger på 56 kronor i timmen för 16- och 17-åringar, och 70 kronor i timmen för 18- och 19-åringar. Uppgifterna om lönerna i landet kommer från Kommunals avdelningar.

Kommunernas sommarjobb ingår inte i den ordinarie verksamheten, utan är en insats för att ge ungdomar sysselsättning. Maria Hansson säger att facket inte kan göra så mycket mer än förhandla med arbetsgivarna.

– Kommunerna måste ju inte lägga pengar på det här. Därför kan arbetsgivaren alltid säga att ”då blir det inga jobb alls”. Det här handlar ju inte om vikarier, säger Maria Hansson.

Hur påverkar så låga löner ungdomars bild av jobb inom kommuner och landsting?

– Jobbet kan ju väcka ett intresse, och ge bra kontakter. Men det bästa vore ju om villkoren liknande de ordinarie. Har man en kompis som jobbar på Konsum och tjänar dubbelt så mycket kommer han eller hon antagligen inte välja kommun eller landsting som framtida arbetsgivare, säger Maria Hansson.