General Motors lämnade i dag, som väntat, in en konkursansökan. Det är ännu oklart hur det påverkar Saab, men arbetet med att få en ny ägare fortsätter.

GM gick inte att rädda. I dag lämnades en konkursansökan in i USA, och bolaget kommer nu att genomgå en form av rekonstruktion. Vad det innebär för GM-ägda Saab återstår att se, men enligt Gunilla Gustavs på Saabs informationsavdelning fortsätter allt som vanligt.

– I dagsläget påverkar inte ansökan oss. Vi har ännu inte sett vad som står i dokumenten men vi har inga indikationer på att något i vårt arbete ändras, säger hon till TT.

Planen är fortfarande att en ny ägare ska presenteras inom de närmsta veckorna.

– Hade det varit klart före GM:s ansökan hade vi sluppit många frågor, men vår process att sälja ska inte påverkas. Vilka det än är som är inblandade i GM så är deras intresse att sälja Saab, säger Gunilla Gustavs.

Saab har dock stora skulder till GM på drygt tio miljarder. Och det är inte självklart att GM:s konkursförvaltare går med på den skuldavskrivning på 75 procent som Saab kräver av sina fordringsägare i den pågående rekonstruktionen.