För många är det en jippogrej på midsommarafton, eller en skolutflyktslek där föräldrar låtsas förlora mot sina barn.

Men för tjejerna i Löftadalen är dragkamp en sport som kräver stenhård träning, disciplin och smärttålighet. De har vunnit flera SM-guld i rad och mer än halva landslagstruppen kommer från klubben.

– Alla måste vilja tillbaka, annars går det inte. Dra nu! Ropen bakifrån ledet når de främsta som har svårt med fästet.

Åtta kvinnor i blå rugbytröjor hänger i dragposition i repets ena ände. Sakta och tålmodigt kämpar de sig bakåt. Ett steg i taget. Motståndet nöts ner. Det gäller att inte förivra sig utan att vänta in motståndarnas misstag.

Det är tisdagskväll och Löftadalens dragkampsklubb har träning i Frillesås söder om Kungsbacka på västkusten.

– Vi tränar tillsammans, damer, herrar och barn. Många har hela familjerna här, berättar Emma Elmelid, 22 år.

Varje morgon går hon upp i ottan eftersom hon jobbar som bagare. Kvällar och helger är det träning och dragkampstävlingar som gäller. Det blir inte mycket tid över till annat, men så är hon också bäst i världen. Fyra VM-guld och tre EM-guld har det blivit hittills.

– Jag är väldigt envis. Det är nog min främsta styrka, och så måste man vara disciplinerad.

Det är sporten i sig, att kämpa tillsammans och ta ut sig totalt som lockar. Allsidig träning och sammanhållning i laget.

– Spänn stjärten hela tiden så den inte åker i backen!

– Men inte för mycket så du får kramp. Det händer mig ibland.

De erfarna dragkamparna ger nybörjarna råd, samtidigt som de segar sig bakåt. Styrka är viktigt. Framförallt i ben och bål, men hela kroppen jobbar under ett drag. Löpträning, situps och armhävningar ingår i varje träningspass. Men styrka är inte det viktigaste.

– Dragkamp består till 70 procent av teknik, 20 procent mental styrka och bara 10 procent fysisk styrka, säger Emma Elmelid.

Det viktigaste är att laget drar tillsammans. Dragarna måste jobba taktiskt och hålla i oavsett om kampen varar i 20 sekunder eller 20 minuter. Och så måste de tåla smärta. För ont gör det, både i musklerna som tyngs av mjölksyra och i händerna som håller i det grova repet.

– I bästa fall svider det. I värsta fall lossar skinnet, men man vänjer sig, säger Emma och visar upp sina valkiga handflator, eller ”karlhänder” som hon säger.

Och värre ska de bli. Fem elitseriematcher, SM och flera internationella tävlingar väntar före vintern. EM i Holland är årets höjdpunkt men Emma Elmelid har redan siktet inställt på nästa säsong.

– Nästa år går VM i Sydafrika. Det är målet, att åka dit och vinna ännu ett guld, säger hon.

FAKTA / Upp till (drag) kamp
Varje lag består av åtta dragare och en coach. Tävlingen sker i olika viktklasser, där dragarnas sammanlagda vikt räknas. För damer finns tre klasser: 500, 520 och 560 kilo.
Matcherna består av minst två drag. Det gäller att dra motståndarlaget fyra meter. efter behov: