En svetsare som omkom på Borealis fabrik kvävdes till döds, visar obduktionen. Varför han arbetade ensam en lördagskväll är fortfarande oklart.

Arbetsmiljöverket, polis, företaget Borealis och Byggnads avdelning i Göteborg utreder fortfarande vad som hände lördagen den 16 maj när en svetsare avled inne på fabriken. Enligt obduktionen, som genomfördes i tisdags, kvävdes han till döds.

Mannen var i 40-årsåldern, litauisk medborgare och arbetade ensam med att svetsa skarvar på ett rör. Han hittades av arbetskamrater som återvände till fabriken under kvällen när de upptäckte att mannen inte kommit med hem. Enligt Hans Stevander. arbetsmiljöombudsman på Byggtolvan, hittades mannen inne i röret.

– Det är något konstigt. En svetsare går aldrig in i röret. Men det verkar ha funnits en press att arbetet skulle bli klart snabbt och att det skulle bli bra.


Argongas

Hans Stevander anser att mycket tyder på att svetsaren dog av argongas. En gas som inte är farlig i sig, men den tar bort syret ur luften och ska därför inte användas oskyddat i slutna rum. I ett slutet rum kan den bli livsfarlig och orsaka kvävning.

Till tidningen Byggnadsarbetaren bekräftar Trude Andreassen, operation manager på Borealis, att argongas använts. Men enligt henne skedde svetsningen utanpå röret. I övrigt vill hon inte kommentera det som hänt.


Oroande arbetsmiljö

Hans Stevander säger att han är mycket orolig över den psykosociala arbetsmiljön för de cirka 600 byggnadsarbetare som bygger en ny fabrik åt Borealis. Han berättar om fyra polska byggnadsarbetare som sedan årsskiftet bott på en yta av elva kvadratmeter. Nu har en av dem försvunnit. Ingen vet om han har tagit livet av sig, eller om något annan har hänt.

Enligt Hans Stevander var svetsaren som avled på fabriken anställd av ett litauiskt företag som heter OSS, en underentreprenör till Sices som Byggnads har avtal med. De anlitar i sin tur det irländska bemanningsföretaget Rimec, där de polska byggnadsarbetarna har sin anställning. Byggledare är det italienska företaget Tecnimont, och byggherre Borealis petrokemiska industri i Stenungsund.