Det första krisavtalet för IF Metallmedlemmar på AB Volvo är klart. Arbetarna på Volvo Powertrain i Skövde och Köping sa ja till avtalet som räddar 600 jobb.
– Nu slipper vi oroa oss för jobben ett tag, säger Lars Ask, klubbordförande i Skövde.

I dag på morgonen drog AB Volvo tillbaka varslen för 350 anställda på Volvo Powertrain i Skövde och för 250 anställda på företaget i Köping, efter at IF Metallklubbarna meddelat att de accepterar ett krisavtal.

Beskedet kom efter att medlemmarna fått rösta om förslaget. I Skövde sa 86 procent av de anställda ja till avtalet och motsvarande siffra i Köping var 93 procent.

– Det känns skönt att det blev ett ja med så stor marginal och att så många deltog i omröstning. Här var det 86 procent och i Köping var valdeltagande ännu högre, säger Lars Ask.

 

Även Johnny Rönnkvist, klubbordförande i Köping, tycker att det är bra att det blev ett tydligt resultat. Både de som själva blivit varslade och de vars jobb ännu inte var i fara, visade tydligt att de ville rädda jobben, säger han. Själv tycker han att avtalet är acceptabelt med tanke på den rådande situationen.

– Det är aldrig bra att göra sådana här avtal, men nu är det ett nödvändigt ont, säger han.

Löneökning skjuts upp
Avtalet innebär att Volvo har rätt att minska arbetstiden med 20 procent och lönen med högst 8 procent.

Årets löneökning skjuts också upp till nästa år, då löneökningen blir 3,3 procent.

– Som kompensation för det får vi tolv fullbetalda lediga dagar att lägga ut, säger Lars Ask.

Det blir inte heller några inbetalningar till företagspensionen för de anställda i år.

Avtalet löper från 1 juni till 31 mars nästa år. Under den tiden garanterar företaget att det inte blir några fler varsel.

Ingen går säker
Enligt Lars Ask var det avgörande för att så många sa ja till avtalet. I Skövde har redan 350 visstidsanställda fått lämna sina jobb och två varsel på sammanlagt 900 anställda har lagts förutom det på 350 som nu dras tillbaka.

– Oavsett anställningstid har ingen kunnat känna sig säker. Nu kan man andas ut och lugnt gå hem och planera för semestern. Man kan till och med planera julen, och veta att man har jobbet kvar till dess, säger Lars Ask.

Även på Volvo Lastvagnar har förhandlingar om krisavtal inletts, vilket LO-Tidningen tidigare berättat om, men där är ännu inget klart.