– Jag behöver en cola, säger en av fotbollssupportrarna. – Kan jag be att få en heter det, svara Nina Karlsson. Hemresan från fotbollslaget Djurgårdens förlust i Malmö är rushig och kräver total synkronisering med kollegan Carolina Look i den trånga tågkiosken.
 

Klockan är sju en mild söndagsmorgon på Stockholms centralstation. Huvudstaden slumrar fortfarande. Förutom ett vaket litet lämmeltåg i ljusblåa tröjor, brittiska märkeskläder och en och annan kostym på väg ut mot perrongen. Det är Järnkaminerna, Djurgården IF:s supporterförening, som hyrt ett SJ-tåg med personal inför det allsvenska mötet med Malmö FF.
 
Ombord på tåget har Carolina Look, Nina Karlsson och Tony Tegerdahl redan arbetat ett par timmar. De två första ska stå för serveringen medan tågmästaren Tony Tegerdahl främst ska ha koll på säkerheten. Han gör ofta de här resorna.

– Det är bra stämning. Och mindre stressigt än att jobba på ett vanligt tåg, säger han.


Förväntan i luften

Det råder en nyvaken förväntan bland de 165 supportrarna i vagnarna. Inför resan har järnkaminer, polis och tåguthyrarna haft möten för att analysera risker. Av fyra kategorier har den här resan hamnat i kategori 2 – normal risk. Ombord finns fyra ordningsvakter och matchvärdar från Järnkaminerna.

Redan vid Södertälje har hejarramsorna dragit igång. För några ser det tungt ut att få ner den medhavda alkoholen så här tidigt. Ett sällskap har dukat upp bubbel, jordgubbar, surdegsbröd och lufttorkad skinka.

För Caroline Look och Nina Karlsson i den inglasade kiosken går det trögt. Öl och vin får inte börja säljas förrän om tre timmar. Dagens tidningar blir noggrant lästa inne i det trånga personalutrymmet.

I småländska Alvesta stannar tåget för rökpaus. Egentligen är det Malmö non stop. Men eftersom flera supportrar struntat i rökförbudet ombord görs ändå ett stopp.

På perrongen sjungs ramsor, några killar rusar rakt över spåren för att klättra på ett rostigt godståg. En annan kille frågor Tony Tegerdahl om lov att springa till Pressbyrån. Han kommer tillbaka med ett djupt jack under ögat som blöder kraftigt. Enligt honom själv fick han helt oprovocerat stryk av ett gäng inne på Pressbyrån. ”Alvesta klockan 11 en söndag är inget att leka med”, säger någon.


AIK den eviga fienden

Tåget slamrar vidare genom ett försommargrönt Sydsverige.

Rökstoppet trissade upp stämningen. Och trots att det är Malmö FF som laget ska möta går de flesta ramsor ut på att hata AIK. Man hatar alltid Gnaget, förklarar ett tjejgäng i 20-årsåldern som sitter runt ett bord uppdukat med öl, cider och en flaska vodka. De kom direkt från krogen i morse.

– Vi åkte bara hem till Kamelija för att byta klackarna mot det här, säger Linn Ljungqvist.

De säger att de gör allt för Djurgården.

– Hela min familj är djurgårdare. Då blir det så. Det är Djurgården tills jag dör, säger Mikaela Hägg.

– Förlåt, men Djurgården är typ sämst just nu, säger Susanna Benckert.

– Ut med packet! skriker Mikaela Hägg, Kamelija Momeni och Linn Ljungqvist snabbt tillbaka.

 

Klockan sju på morgonen kom tjejgänget direkt från krogen för 18-timmarsresan fram och tillbaka till Malmö för att se favoriterna Djurgården förlora. På bilden syns Kamelija Momemi och Linn Ljungqvist. Mannen i solglasögon vill inte uppge sitt namn.
 

På gång
Vid ett annat bord välts all öl ut. Vad som egentligen hände i Alvesta analyseras. Volymen på hejarramsorna blir högre. Ramsor om journalister visar sig också populära.

En medelålders man sträcker sig fram och säger att han åker för att ha trevligt, och umgås. Men än vet han inte att han på hemfärden kommer att ha ena armen i mitella och ansiktet omplåstrat.

Tony Tegerdahl låser in sig på personaltoaletten för att i fred kunna ringa supporterpolisen i Malmö och meddela att vi är på gång.

När tåget rullar in i Malmö möts supportrarna av bredbenta poliser. Järnkaminerna stämmer upp, ignorerar poliserna och beger sig mot första anhalten – krogen.


Företagsresorna värre

För tågpersonalen är första passet över. Hotellrum väntar för den som vill.

Nina Karlsson och Tony Tegerdahl går dit för att vila. Caroline Look passar på att träffa sin syster som blivit Malmöbo efter att ha träffat en Malmö FF-supporter på ett tidigare supportertåg där det behövdes mer extrapersonal.

På den resan skrek en kille ”visa pattarna” när han såg systrarna.

– Utöver att det var töntigt vände sig alla andra om och sa att det där passar sig inte. Han bad om ursäkt. De flesta bemöter en med respekt, och jag kan respektera att de har snöat in på fotboll. Sköter de sig inte vet de att jag inte serverar dem.

Caroline Look säger också att företagsresorna, ”som ska vara lite finare”, är värre.

– Det ser ju ändå ut så här till slut, säger hon och blickar ut över ölspill och tomflaskor. Oftast är cheferna värst, de står och tigger drinkbiljetter vid kassan.

Kvar i botten
Inte heller denna match går Djurgårdens väg. 2–1 till Malmö FF, och Stockholmslaget ligger kvar i tabellbotten.

Trots det är det inga deppiga järnkaminer som återvänder till tåget. En ung kvinnlig supporter är dock besviken på en av de egna spelarna. Hon kallar honom kuk.

Ett tabu, visar det sig. Om tabut är att en kvinna använder könsord, eller att hon häcklar en egen spelare är oklart. Men det blir irriterat i vagnen och någon skriker ”gå och sätt dig fyllkärring!”

Samtidigt får Caroline Look och Nina Karlsson ett allt rushigare och törstigare arbetsklimat. Deras kroppar blir till en maskin i den trånga kiosken. När en böjer sig sträcker sig den andra över. En kille frågar efter en sopsäck.

– Vilken ordningsman, säger Caroline Look glatt.

– Det är jag inte alls, svarar han.

– Jag tyckte bara att det var ett bra initiativ, säger hon.

– Men jag är fan ingen ordningsman, säger supportern lite stött. Det har inte varit någon ordning alls på den här dagen.

Caroline Look och Nina Karlsson bara tittar på varandra. De är uppe i varv nu, levererar skämt, serverar, räknar pengar, knappar in kontokortsnummer samtidigt som lådorna med iskalla SJ-frallor matas med hästsparkar för att hållas på plats.

De är uppskattade. Caroline Look får till och med en ”puss” och ett telefonnummer på ett en kontokortsslip.


Mot krogen!

Fram till Stockholm kommer de att ha öppnat cirka 250 ölburkar. Caroline Look klippte naglarna före avgång, Nina Karlsson kör med tummen. Längre naglar gör att man börjar blöda, berättar de.

För tågmästaren Tony Tegerdahl är arbetsdagen inte över när vi rullar in där vi började cirka 17 timmar tidigare. Han ska kolla eventuella skador och lasta av cateringvaror. Några järnkaminer försvinner ner i tunnelbanan, andra diskuterar vilken krog de ska till.

– Jag förstår inte att fotbollssupportrar kan dricka så mycket, suckar ordningsvakten Håkan Söderqvist.