Nästa år får kommuner och landsting in 44 miljarder mindre i skatt än de räknade med när de lade fast budgeten i juni förra året. Regeringens sju miljarder räcker inte långt. Landstingen har sämst ekonomi. Sparpaketen avlöser varandra. Hittills har sju landsting varslat om uppsägningar.

Sundsvalls sjukhus ska spara 235 miljoner kronor i år och nästa år. Var sjätte anställd ska bort.

– Det är antagligen bara början, säger Jan-Olof Lampinen, Kommunals sektionsordförande på sjukhuset.
Kommunals medlemmar åker ut först. Den bilden ger förbundets aktiva landet runt.

– Vi väntar på ett varsel på ungefär 100 personer. Jag skulle tro att tre fjärdedelar är våra medlemmar, främst undersköterskor och skötare inom psykiatrin, säger Eva Jansson, sektionsordförande på centralsjukhuset i Karlstad.

Krisen under ytan

Men det stora sker i det tysta. Bara i region Skåne ska 1 000 jobb bort i år utan att det läggs ett enda varsel. Timanställda och vikarier åker ut. Alla vakanta tjänster tillsätts inte.

Så ser det ut i alla landsting. Varslen är toppen på ett isberg.

I krisens spår tappar facket mark. Andelen heltider har ökat under flera år, men nu är pendeln på väg att svänga. I flera landsting omvandlas heltidstjänster till deltid när någon går i pension.
På några håll uppmanas redan heltidsanställda att gå ner till deltid. Köket på Sunderby sjukhus mellan Luleå och Boden är ett exempel. Länssjukhuset i Halmstad är ett annat:

– Jag träffade en ensamstående mamma på kirurgen som hade haft heltid i tre år. Hon var verkligen dödsförskräckt för att tvingas att gå ner till 75 procent. Hon förlorar 5 250 kronor i månaden på det, berättar Lena Ottosson, Kommunals sektionsordförande.
Sämre helgscheman är ett annat kristecken i tiden. Flera landsting går tillbaka till jobb varannan helg från var tredje helg eller två helger av fem.

Dystra prognoser

Arbetslösheten urholkar landstingens inkomster. Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har tvingats att lägga fram nya prognoser om skatteunderlaget gång på gång i takt med att konjunkturbedömarnas rapporter har blivit allt dystrare.

Bara sedan februari har SKL räknat ner skatteunderlaget i kommuner och landsting med ytterligare åtta miljarder.

Resultatet blir sparpaket på sparpaket, när landstingen räknar om sina budgetar och försöker lappa hålen.

Det blir inte bättre av att hälften av landstingen gick med underskott redan i fjol, trots att 2008 var ett riktigt bra år.

– När det är lågkonjunktur i samhället är det högkonjunktur hos oss. Folk blir sjukare och mer deprimerade i dåliga tider, konstaterar Håkan Petersson, personalchef på Kalmar läns landsting.

Sparförslag

Landstinget i Norrbotten ska spara 700 miljoner på tre år. I Västerbotten måste landstinget spara 200 miljoner kronor per år 2010 och 2011. Så många som 1.000 anställda kan sägas upp.

Gamla sparförslag, som ilskna folkopinioner har stoppat tidigare, dammas av. I Västerbotten hotas både BB och akutkirurgi i Lycksele, liksom barnsjukvård i Skellefteå. I Gävleborg finns nedläggning av Hudiksvalls BB och akutmedicin i Bollnäs med bland sparförslagen. Och i Värmland har akutsjukhusen i Torsby och Arvika fått ögonen på sig.

Det här är tjänstemannaförslag. Få tror att politikerna vill genomföra dem lagom till valåret 2010.

Skattehöjningar

Ett alternativ är att höja skatten. Flera landsting funderar på det.

Under årets fyra första månader har landstingen varslat 1.860 fast anställda om uppsägning – jämfört med 142 under hela 2008.

Men det säger inte mycket om verkligheten. En tredjedel av de varslade jobbar i Stockholms läns landsting. Rubrikerna var stora när Karolinska universitetssjukhuset varslade 600 i januari.

Nedskärningar i tysthet

Nu är förhandlingarna snart klara och det ser ut som att inte en enda, eller möjligen enstaka personer, kommer att sägas upp.

– Däremot försvinner nästan 600 tjänster och det blir en hel del omplaceringar, berättar Catharina Häggbom, Kommunals sektionsordförande på sjukhuset.

Ungefär lika många tjänster ska bort på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg i år, men det sker utan stora rubriker.

Förklaringen är att ingen har varslats om uppsägning.


FAKTA / Ännu sämre nästa år

15 av 20 landsting måste minska sina kostnader 2010, enligt Sveriges Kommuner och Landsting. Flera landsting måste höja skatten. Under 2011 och 2012 försämras ekonomin ännu mer.

Läs också: Artikeln "De ska bort – efter mer än 30 år" 2009-05-29