Cirka 100 anställda på hemtjänsten i Rättviks kommun tvingas jobba med delade turer på schemat i sommar.

Upp till tio gånger under en sexveckorsperiod kan de tvingas börja åtta på morgonen och sluta elva på kvällen, med några håltimmar mitt på dagen, skriver Dala-Demokraten.

 

Hårt klimat
Fackförbundet Kommunal har protesterat mot införandet av dessa delade turer helt utan resultat. Inte heller under en central förhandling nyligen kom parterna överens.

”Klimatet har varit väldigt hårt under lång tid. Nu kokar det i leden. Hopplösheten växer. Det spelar ingen roll vad man säger, det är ändå ingen som lyssnar”, säger Erja Eloranta, ordförande i Kommunals sektion 5, till Dala-Demokraten.


Sparkrav
Socialchefen Lena Forsell säger sig inte heller vara nöjd med lösningen. Hon påpekar för tidningen att schemat bara ska gälla från maj till september. Hur höstens scheman ska läggas upp är ännu inte klart. De delade turerna är en följd av att kommunen måste spara.

Tony Skoog, avtalsombudsman för Kommunal Dalarna är skarpt kritisk till införandet av de delade turerna och kallar dem något av det värsta han kommit i kontakt med.