Krokiga och konstiga grönsaker får inte samma chanser helt enkelt.
 

EU – det betyder väl adjö till böjda bananer, kurviga gurkor och bastanta morötter?

Och för övrigt får kvinnliga bartendrar och servitriser inte längre tilltalas med ”love” eller ”darling”. Detta enligt en av EU:s senaste dumheter, skriver brittiska The Sun och Daily Mail.

På det svarar kommissionen att det finns regler mot diskriminering och sexuella trakasserier. Men att EU inte har några planer på att ta sig in på pubarna.

Nu tänker EU ta ifrån människor deras plasma-tv också, skanderade två brittiska tidningar i början av året. Nej, förklarar kommissionen, men EU vill att kunderna ska välja energisnålare tv-apparater när de köper nya – för att rädda klimatet.

Tabloidmyter

EU är omslutet av myter och skrönor. Många har sitt ursprung i just den brittiska tabloidpressen och sprids sedan vidare i Europa.

EU-kommissionen har själv listat ett 70-tal av dem.

Alla är inte osanna. Det finns korn av sanning i flera skrönor. Men de är alltid vinklade så att EU framstår som korkat.

Byråkraterna i Bryssel vill beröva nationerna deras säregenhet och livsstil. Den uppfattningen löper som en röd tråd från avslöjande till avslöjande, inte minst i brittiska medier.

Nötaktigt
”Nötterna i EU” vill att snacksen som heter Bombay mix ska döpas om till Mumbai mix, skriver The Sun. Fredagsgodiset blir då politiskt korrekt. Namnet Bombay för tanken till den koloniala tiden, något EU inte gillar, enligt tidningen.

Kommissionen lovar dock att det inte finns några planer på att blanda sig i namnet på Bombaymixen – eller någon annan sorts snacks.

Rodnande kvinnor måste lämna in sina utslitna sexhjälpmedel innan de får köpa nya, enligt en ny lag från EU, skriver The Sun.

Alla elektriska produkter ska kunna lämnas till återförsäljaren för återvinning, i enlighet med ett direktiv. Men ingen ”rodnande kvinna” är tvingad lämna över sin utslitna vibrator innan hon får köpa en ny, svarar kommissionen.

Surströmmingen hotad?
Från tyska Welt spreds ryktet att EU tänkte begränsa hastigheten på tyska motorvägar. Men det har EU alls inga planer på.

Och även i Sverige har det cirkulerat rykten om några av våra nationalklenoder:

EU skulle ha bestämt att sylt måste innehålla mer socker än vad som är vanligt i Sverige. Men sockerhalten tillåts fortfarande att variera mellan EU-länderna.

Så spreds ryktet om att EU ska förbjuda den mycket svenska specialiteten surströmming. Norrlandsförbundet manade till civil olydnad mot denna ”gräsliga EU-regel”. Men ryktet stämde inte alls.

Frukt och bär en klassfråga
Små jordgubbar ska inte heller förbjudas. Men liksom med gurkor och bananer så handlar det om att EU infört olika klasser för frukt och grönt. De som är av en viss storlek hamnar i klass 1, annars i klass 2 eller 3.

Och de som är alltför små eller för krökta eller böjda förbjuds inte – utan säljs på EU-vis oklassade eller som syltjordgubbar.

 

Här samlar EU-kommissionen myterna

Gun Jacobson

Skicka ett e-postbrev till redaktionen