En ny fackbas för världens metallare är utsedd. Det blev Jyrki Raina som valdes till ny generalsekreterare för 25 miljoner metallare.

 

Mer än 800 fackliga ledare var på plats i Göteborg i dag, måndag, då Internationella metallfederatationen (IMF) på sin världskongress valde en ny generalsekreterare.

Marcello Malentacchi, som tidigare arbetade på Volvo i Göteborg. Marcello Malentacchi lämnar posten efter att ha varit fackbas för IMF i 20 år och ersätts av Jyrki Raina.

Ödmjukhet inför uppgiften
Den 48-årige finländaren jobbar i Stockholm och är generalsekreterare för industrianställda i Norden (IN).

– Det är med stor ödmjukhet jag tar på mig uppdraget, sa Jyrki Raina efter valet.

Han tackade även de två motkandidaterna, brasilianaren Fernando Lopes och engelsmannen Rob Johnston, som konkurrerade om posten.

Återkommande tema
Nyligen sa Jyrki Raina till finska medier att den största utmaningen för det fackliga arbetet i EU var att hantera de allt fler tillfälliga anställningarna.

Det är ett tema som går igen under metallarnas kongress i Göteborg som hålls under parollen ”Trygga jobb för en trygg framtid.”

Som ny generalsekreterare kommer Jyrki Rainas arbete också att präglas av att hantera effekterna av den finansiella krisen som ställt facken världen över i en svår situation då deras medlemmar förlorar jobben.

IMF har 200 medlemsorganisationer, finns i över 100 länder och reprsenterar 25 miljoner industrianställda världen över.

 

Läs också: artikeln ”Metall-Marcello går vidare i livet” 2009-05-07
Läs också: artikeln ”Världens metallare möts i Göteborg” 2009-04-06