I dag grundas GS, det nya facket för grafiker, skogs- och träarbetare.
– Ett nytt starkt, modernt och uppkäftigt LO-förbund ser dagens ljus, sa Per-Olof Sjöö, GS ordförande, i sitt öppningstal.

De två blir slutligen ett. I september beslutade Grafikerna och Skogs- och träfackets kongresser att säga ja till en sammanslagning av förbunden. I dag hålls den konstituerande kongressen för GS i Stockholm. Men arbetet med att skapa ett nytt förbund kommer att fortsätta, slog Per-Olof Sjöö fast.
 
– Det är vi tillsammans som skapar en identitet till det nya förbundet.

En del av identiteten är dock redan klar. Efter öppningstalet presenterades det nya förbundets logotyp. Ett slingrande grönt band som i en cirkel bildar förbundets initialer. Det ska ge en känsla av flexibilitet, kretslopp flöde och styrka, enligt presentationen.

Och logotypen verkar ha gått hem hos kongressledamöterna. Den mottogs av en rungande applåd, och trängseln var sedan stor där kläder och väskor med den nya logotypen visades upp utanför kongresshallen. 

Under dagens kongress kommer en förbundsstyrelse att väljas och stadgar att antas. GS verksamhet startar sedan den 1 juni, då runt 65 000 medlemmar får ett nytt fackförbund.