Får vi lov att presentera det nya facket? GS var på marsch genom Stockholm i dag.

En planka, en kör och glada kongressombud intog i dag Mynttorget i Stockholm.  Det nya fackförbundet GS höll sin första manifestation, mitt i den konstituerande kongressen.

 

Manifestationen var mot regeringens politik. Jytte Guteland, SSU:s ordförande höll tal och en kör av GS-medlemmar sjöng vassa visor om orättvisor i politiken. Men för de flesta var det viktigaste att det nya förbundet kom ut och visade sig.

Att vara synligt och nära medlemmarna är det viktigaste uppdraget för det nya förbundet, var kongressombuden överens om.

– Vi måste besöka alla medlemmar, visa att vi finns och berätta vad vi är, kan och vill, säger Britta Bengtsson, från avdelning sju i Skaraborg.

Hon får medhåll av kollegan Frida Olsson, som är ungdomsansvarig i avdelningen.

– Det känns lite sorgligt att lägga ner Skogs- och träfacket, men det här blir ändå bättre. Vi blir starkare och mer medlemsnära, säger hon.

 

Känns skitbra
Skogs- och träfacket, som de båda kommer ifrån, bildades vid en sammanslagning av två förbund för elva år sedan. Att många redan upplevt en sammanslagning har nog gjort processen lättare, tror Bengt Rös, som är ordförande för GS avdelning i Mälardalen. 

– Vi är vana. Vi har gjort det förr och det blev ju bra då. Det här känns skitbra, säger han.

Den främsta fördelen med ett nytt förbund är enligt honom att facket blir starkare, både lokalt och globalt.

– Båda perspektiven har blivit viktigare. Vi måste ut till medlemmarna och vi måste arbeta internationellt och det kräver resurser, säger han.

 

En starkare röst
Att ett större förbund också får en starkare röst är också en fördel. Dessutom är det en fråga om överlevnad, säger Anita Skov, från avdelning två i Skåne. Hon har sin bakgrund inom Grafikerna och känner sig kluven inför det nya förbundet.

– Det är en spännande grej som händer nu, och jag tycker att det är bra, men det är synd att Sveriges äldsta förbund, som vi faktiskt var, går i graven, säger hon.

Sedan vänder hon åter blicken mot scenen där den 5, 5 meter långa plankan som hela tiden hållits upp framför kör och talare får sin förklaring.
Det är en namninsamling för förbättrade villkor i a-kassan, tryggare socialförsäkringar och en aktiv arbetsmarknadspolitik. LO-facken i Norsjö i Västerbotten har stått med plankan utanför Konsum och samlat in tusen namn som nu skulle lämnas över till regeringen.

 

Regeringen kom inte
Men ingen från regeringen kunde komma. I stället hämtade Sven-Erik Österberg från Socialdemokraterna själva namninsamlingen, som också fanns på papper. Men plankan fick bäras tillbaka till Folkets hus, där GS antog sina stadgar och gjorde de sista valen.

Om två veckor drar det nya förbundet i gång sin verksamhet.