Sjätte AP-fonden köper Arvika Gjuteri. Det innebär att 150 jobb räddas.

– Det är bara positivt. Nu ska vi väl kunna komma igång igen på allvar, och vi tror att de som är kvar ska få behålla jobben, säger Odd Evensen, ordförande för verkstadsklubben på Arvika Gjuteri.

Företaget har varit i rekonstruktion sedan december förra året och gick i konkurs i förra veckan. Sjätte AP-fonden tar över företaget i dag, tisdag. Samtidigt får det ett nytt namn – Nya Arvika Gjuteri.

Enligt ett pressmeddelande köper sjätte AP-fonden för att den anser att företaget har en stor utvecklingspotential och för att sjätte AP-fonden tror på verkstadsindustrin. När konjunkturen vänder kommer gjuteriet att kunna öka sin produktion.

Arvika Gjuteri tillverkar komponenter till fordonsindustrin.

FAKTA / Företagsrekonstruktion
Målet med en rekonstruktion är att skriva ner skulderna för att rädda ett företag i tillfällig kris. Leverantörer går helt enkelt med på att efterskänka en del av de pengar de ska ha, samtidigt som företaget drivs vidare. Arvika Gjuteri gick i konkurs trots rekonstruktion, men återuppstår med ny ägare.