Fyra personer åtalas för dödsolyckan i Kista förra sommaren. En stålkonstruktion brast och en byggnadsarbetare dog när han begravdes under rasmassor, och ytterligare två personer skadades allvarligt i arbetsplatsolyckan.

Brottsrubriceringen är bland annat arbetsmiljöbrott och vållande till annans död.

Olyckan inträffade den 15 juli förra året, när Kista Galleria i Stockholm byggdes ut. En del av nybyggnationen rasade ner på en väg. En svetsare dog och två personer skadades allvarligt. De skadade är en arbetskamrat till svetsaren och en bilist som klämdes i raset.

Arbetsmiljöverket har tidigare kommit fram till att ett konstruktionsfel låg bakom olyckan. Bärande balkar gjordes för svaga.

I fredags åtalades fyra personer, berättar tidningen Byggnadsarbetaren. Två personer inom de byggföretag som satt upp stålstommen åtalas för vållande till annans död.  Den person som ritat den för tunna bjälken åtalas för grovt vållande till annans död. Och den person som var ansvarig för trafiken runt bygget åtalas för arbetsmiljöbrott genom vållande till kroppsskada.

Åklagaren kräver även att företagen som var inblandade ska betala miljonbelopp i företagsböter, skriver TT.

 

Läs också: Artikeln "Säkerheten sätts åt sidan" 2008-07-16