Belgiska fackaktivister demonstrerade på lördagen.
 

I flera stora europeiska städer har det hållits stora demonstrationer. Bakom ligger Europafacket som kräver att nytt sätt att hantera den djupa ekonomiska krisen.

I lördags demonstrerade cirka 100.000 på Berlins gator. Protesten var organiserade av den tyska DGB, motsvarande svenska LO. Demonstrationen ingick i en tre dagar lång facklig aktion i Europa som orkestreras av Europafacket. I slutet av förra veckan hölls även demonstrationer i Madrid, Bryssel och Prag. Därutöver hölls demonstrationer i Luxemburg, Bukarest och i Birmingham.

I Berlin varnade Michael Sommer, ordförande för DGB, för vad som kan hända om inte den hotande massarbetslösheten kan hanteras.

– Det kan få konsekvenser för demokratin och den sociala freden, sa han i ett tal till demonstranterna uppger den tyska tv-kanalen Deutche Welle.

I den tjeckiska huvudstaden Prag demonstrerade, enligt facket, 30.000 personer. I belgiska Bryssel gick 45 danska transportarbetare nästan längst fram i det 10.000 personer stora tåget.

– Krisen måste bekämpas, men politikerna måste sätta människorna i centrum. Inte bara lägga alla pengar på bankerna, sa fackföreningsledaren Morten Bach till TT.

Europafacket ställer i sin kampanj frågan: ”Varför ska löntagarna betala räkningen för en kris de inte orsakat?”.

Från fackligt håll krävs en utbyggnad av välfärdsstaterna i Europa och tryggare anställningar.