Bättre arbetsmiljö och högre status är kraven när cirka 15 procent av de anställda på tyska förskolor i dag går i strejk. Och strejken kan utvidgas.

– Det handlar om 130.000 anställda och inte bara de närmare 20.000 som börjar strejka idag. Det finns mycket luft uppåt, säger Achim Meerkamp styrelseledamot för det tyska facket Verdi.

Runt 90 procent av Verdis medlemmar på förskolorna i Tyskland röstade för strejken när facket höll en medlemsomröstning i frågan. Kraven från facket och de anställda är många. Missnöjet är stort med arbetsvillkoren inom barnomsorgen.

– Det viktigaste är att få ett erkännande för ett yrke som får allt större betydelse, men allt mindre erkännande, sa Achim Meerkamp, till morgonnyheterna i den tyska tv-kanalen ARD.

Bättre arbetsmiljö
Högre löner är en viktig del, men det är lönen som strejken handlar om. Facket har fredsplikt när det gäller lönerna. De strejkande kräver ett avtal om företagshälsovård, och bättre arbetsmiljö för de runt 220.000 anställda i barnomsorgen och inom socialtjänsten.

Förhandlingarna med arbetsgivarna strandade den sista april. Facket har tidigare genomfört tidsbegränsade varningsstrejker för att sätta press på arbetsgivarna, men det har inte givit resultat.

Lång strejk
Strejken inleddes i dag i fem förbundsstater, men den kommer att utökas successivt. Hur långvarig den blir återstår att se.

– Det beror inte på oss. Vi är inställda på en längre strejk, men hoppas förstås att arbetsgivarna kommer till insikt, säger Achim Meerkamp till ARD.