En hastig presskonferens mellan debatterna och omröstningarna i EU-parlamentet i Strasbourg. Socialdemokraterna Göran Färm och Jan Andersson redogör för hur partiet resonerar. Partikamraten Åsa Westlund lyssnar med armarna i kors.
 

Eva-Britt Svensson skyndar sig. Klockan är kvart i ett tisdag den 5 maj och hon har precis röstat i EU-parlamentet i Strasbourg.

Hon går in i pressbaren. Journalister och politiker trängs för att mellan debatterna och omröstningarna hinna med snabba intervjuer. Det är valår och det märks, förklarar den vänster­partisiska EU-parlamentarikern.

– I fyra och ett halvt år har många varit duktiga på att sluta öronen för vad folk tycker, men nu börjar allt fler öppna öronen och bli mer lyhörda för opinionen på hemmaplan, säger Eva-Britt Svensson.

Hon anklagar Socialdemokraterna för att ha kompromissat bort sin vänsterideologi då de till slut ställde sig bakom EU:s tjänstedirektiv.

Höjt tonläge
Valet påverkar alla. Tonläget höjs.

Tjugo minuter senare sitter Göran Färm (S) i ett hörn i pressbaren tillsammans med sin partikollega Jan Andersson. En grupp svenska journalister sitter i en halvcirkel för att lyssna och ställa frågor om de aktuella debatterna.

Göran Färm verkar stressad. Ansiktet är spänt och blicken fokuserad. Han berättar hur partiet resonerar kring telekompaketet. Det är den stora politiska frågan för denna session.

Klockan är strax efter fem och Sören Wibe ger ett kluvet intryck.
Han har som partiledare för Junilistan bjudits till Strasbourg av SVT:s programledare Sverker Olofsson som håller en direktsänd tv-debatt om konsumentpolitik.

Kluvet
Sören Wibe säger att han inte tvekar om att han kommer att komma in i EU-parlamentet. Därefter säger han att han förbereder sig mentalt på att inte komma in.

Kluvenheten är kanske inte så konstig.
Partiet har kniven mot strupen.

Flera opinionsmätningar visar att det är chanslöst. Samtidigt var det just Junilistan som skrällde i förra valet. Opinionsinstituten hade dömt ut partiet då också – men det blev tredje största partiet.

Sen middag

Vid tiotiden på kvällen äter centerpartisten Lena Ek och kristdemokraten Anders Wijkman middag med några svenska journalister på restaurangen Den predikande räven (Au Renard Prêchant).

Wijkman slafsar i sig en sorts njurgryta med gaffeln och talar om boken han börjat skriva och som är ett miljökritiskt angrepp på tanken om ständig tillväxt.

Någon timme senare kommer Christoffer Fjellner, EU-parlamentariker för Moderaterna.

Han ser frisk ut, trots allt.

– Jag överlevde debatten. Bokstavligen, säger han.

Allergiattack
I samband med tv-sändningen bjöd Sverker Olofsson på müsli. Reaktionen kom direkt, berättar Christoffer Fjellner. Det kliade i halsen. Och snabbt var han tvungen att ta sig till sjukavdelningen för att få kortison som hejdade allergiattacken.

Efter ett tag bryter Anders Wijkman all konversation med sin höga stämma. Han vill veta hur Christoffer Fjellner och Lena Ek resonerar kring telekompaketet.

Vid halv ett på natten går Christoffer Fjellner mot sitt hotell.

– Jag tror att Socialdemokraterna har gjort ett stort misstag, säger han.

Det är Marita Ulvskog han tänker på. Han säger att det räcker med att bara visa en bild på henne på mötena för att elda upp hennes egna partikamrater.

Christoffer Fjellner ifrågasätter också det kloka i att ha ytterligare en EU-kritiker på valsedlarna, eftersom han tror att många av de EU-kritiska inte alls kommer att rösta.

Viktig röst
Onsdagsmorgonen är grå och kylig. Klockan är kvart i tio när Margot Wallström (S) hämtar några stolar och ställer dem vid det ljusbruna träbordet i sitt kala arbetsrum. Hon vet ännu inte vad hon ska göra i höst när tiden som kommissionär är över.

Men det är en senare fråga. Just nu handlar det bland annat om att få upp det valdeltagandet som stadigt sjunkit sedan EU-parlamentet inrättades.

– Många känner nog att EU befinner sig på för stort avstånd. Det måste vi ändra på – och visa att Europaparlamentet också fattar beslut om vardagsfrågorna, allt från kvalitén på våra livsmedel till kostnaderna för våra mobiltelefonsamtal, säger Margot Wallström.

Enligt henne blir det allt viktigare att rösta.

– I dag påverkas kring 60 procent av besluten som tas i en kommun av EU-beslut, och miljöpolitiken bestäms nästan helt och hållet av EU.


Petad

En timme senare säger partikamraten Inger Segelström något liknande då hon står på innegården till parlamentets Louis Weissbyggnad. Hon tycker att det som EU-parlamentariker går att påverka mycket mer än som riksdagsledamot i opposition.

– Men det tar längre tid här att komma in i jobbet eftersom det handlar så mycket om att bygga nätverk och jobba i utskotten, säger hon.

För Inger Segelström är det sista sessionen i parlamentet. Helst hade hon velat fortsätta, men hon petades.

– Jag var ledsen i november och december, men jag är inte typen som gräver ned mig. Nu ser jag fram emot att få vara ledig i sommar, säger hon.

På eftermiddagen blir det dramatik i kammaren. En del av telekompaketet måste förhandlas om. Parlamentet kräver en noggrannare beskrivning av hur en rättslig prövning av dem som stängs av från nätet ska se ut. Nya förhandlingar väntar.
 
Några timmar senare, klockan halv fem, kramar socialdemokraten Jan Andersson om Pervenche Berès i den franska S-gruppen.

De har suttit i parlamentet sedan 1995 och kommer inte att träffas lika ofta i framtiden eftersom Jan Andersson slutar som EU-parlamentariker och i stället blir ordförande i arbetarkommunen i Helsingborg.

Hektisk tid
Jan Andersson tar hissen till sjätte våningen. I en smal korridor gör sig den danska socialdemokraten Poul Nyrup Rasmussen och ett tv-team redo för en intervju.

Jan Andersson hälsar glatt på den tidigare statsministern och fortsätter mot sitt arbetsrum.

– Han är det bästa politiker jag någonsin mött, säger Jan Andersson med en ton av beundran.

– Han är ett politiskt djur. Analytisk, skarp och vältalig. Hårt arbetande, fortsätter han.

Jan Andersson sjunker ned i stolen bakom skrivbordet.

Det har varit hektiskt sista tiden.

Många beslut har skjutits till de sista sessionerna. Och det var inte länge sedan det omfattande arbetet för ett nytt arbetstidsdirektiv gick upp i rök.

Jan Andersson har en tung post som ordförande i utskottet för sysselsättning och sociala frågor. Det var där Lavalfallet hamnade.

– Så många arbetsrättsprofessorer som jag har mött är det nog få som träffat, säger han.

Som ordförande har han förhandlat med kommissionen och rådet i så kallade trialoger, där treenigheten parlamentet, rådet och kommissionen försöker nå en överenskommelse innan något beslut fattas.

Trialogerna blir allt vanligare inom EU och gör att beslutsfattandet går snabbare. Samtidigt har arbetsformen kritiserats för att bristande insyn.

Jan Andersson, som är 62 år, säger att han nog kommer att sakna pulsen i EU.

– Samtidigt ska också bli skönt att sluta. Resorna känns allt jobbigare.

– Det tar på krafterna att behöva bo på hotell och vänta på flygplatser. Det är inte alltid så roligt.

På väg hem 

Klockan 11:08 på torsdagen avslutas diskussionerna i parlamentet om ett betänkande om nya regler för flygbolag.

 
Maria Robsahm (FI) med maken Peter på väg hem för gott.  
   

I nästan samma ögonblick lyfter en Fokker 70 från flygplatsen i Strasbourg. Mitt i kabinen sitter EU-parlamentarikern Maria Robsahm med sin man Peter.

– Det här är sista resan, säger hon.

Maria Robsahm, som tidigare hette Carlshamre i efternamn, har minst sagt väckt uppståndelse.

Förra valet kryssades hon in som Folkpartiets EU-parlamentariker. Ett år senare dömdes hon för bokföringsbrott och ombads att lämna sin plats i parlamentet, men gick i stället över till Feministiskt initiativ.

Nyligen visade Sveriges Radios Ekoredaktions genomgång att Maria Robsahm var den svenska parlamentariker som hade lägst närvaro i parlamentet.

Nu lämnar hon det helt.

– Jag ska leva ett helt annat liv, säger hon och över ansiktet spelar ett avslappnat befriande leende.

– Det ska bli skönt att göra något annat.

12:06 landar planet i Paris.

Maria och Peter Robsahm ska byta plan och fara vidare mot Landvetter.
De försvinner i vimlet Charles de Gaulleflygplatsen.

Det är över nu. Parlamentet har haft sin sista session, åtminstone för denna gång.

 

FAKTA/ Säsongens sista beslut
Försäljning av sälprodukter förbjöds.
EU-regler infördes för att förhindra att banker vältrar över all risk i sin utlåning på andra, genom att packa om och sälja lånen.
Nya regler för djurskydd vid slakt röstades igenom.
Det blev lättare att söka ersättning från europeiska globaliseringsfonden.
Egenföretagare och deras makar fick ett stärkt socialt skydd.
Det blev lättare att köpa ny bil i någon av unionens 27 länder och sedan ta hem den.
Europaparlamentet godkände inte hela telekompaketet, som nu kommer att gå till förlikning.
Parlamentet sköt upp beslutet om regler för mammaledighet.