Nästa val ska centern tredubbla sin väljarandel förkunnade Maud Olofsson bombastiskt vid årets centerstämma. Varifrån alla dessa nya väljare ska komma gick centerledaren inte in på. Väl så troligt som en valframgång är ju att Centern halkar ännu närmre fyraprocentsspärren.
 

 

Under Maud Olofssons ledning har Centern blivit ett parti på yttersta högerkanten. Taktiken är att ta borgerliga röster från främst Moderaterna och Folkpartiet genom att lyfta fram Centern som ett småföretagarparti.

Börje Hörnlund, Centerns arbetsmarknadsminister i den förra borgerliga regeringen, uppmärksammade nyligen högervridningen i ett rasande angrepp på partiets nuvarande ledning. Han anser att Centern riskerar att raderas ut i nästa val genom att ha övergett sin traditionella mittenpolitik.

Fog för oro
Nog finns fog för centerveteranen Hörnlunds oro. Centerns flesta väljare bor på landsbygden, har om de yrkesarbetar i regel låga inkomster och tunga jobb. Partiet har därtill en ovanligt stor andel väljare som är pensionärer, sjukskrivna eller arbetslösa. Centerväljarna tillhör de grupper som far mest illa på grund av av alliansens politik.

Centern har i regeringsställning ställt sig bakom en ny fastighetsskatt som medför högre skatt för boende på landet, förändringar i den kommunala skatteutjämningen som gynnar rika kommuner på fattiga landsbygdskommuners bekostnad, införandet av en straffskatt på pensionärer, sänkt sjukpennning och en  kraftigt försämrad a-kassa.

Som om detta inte vore nog har Maud Olofsson vädjat till de antifackliga stämningar som alltid funnits latent inom centern. Hon propagerar sedan något år tillbaka intensivt för att lagen om anställningstrygghet ska upphävas.  Årets Centerstämma beslöt att turordningsreglerna helt ska slopas för företag med mindre än femtio anställda.

Beslutet vittnar om ett parti som tappat verklighetskontakten. Att göra det lättare för arbetsgivarna att sparka folk borde i dagens läge inte vara vad ansvariga politiker lägger ned sin kraft på. Som tur är ställer ännu inte övriga allianspartier upp på centerns attacker mot anställningstryggheten.

Storhetstiden

Väljarmässigt inföll Centerpartiets storhetstid på sjuttiotalet under Thorbjörn Fälldin. När denne var som mest framgångsrik stöddes partiet av var fjärde väljare. Fälldins ställning blev dock politiskt ohållbar genom att hans förhastade löfte att snabbavveckla kärnkraften.

Även om konflikterna kring kärnkraften var orsaken till Fälldins direkta fall så var det två av hans andra misstag som förvandlade Centern till ett femprocentsparti. Den ena felbedömningen var att han gav Moderaterna alltför stort inflytande i sina regeringar. Den andra var att han efter valförlusten 1982 försökte revanschera sig genom att erbjuda Kristdemokraterna valteknisk samverkan.

Fälldins listiga uträkning att valsamverkan skulle gynna Centerns politiska återkomst slog fel. I stället blev det Kristdemokraterna som stal en stor del av centerns väljare. Centern föll på eget grepp.

I den liberala pressen har Maud Olofsson fått vänliga klappar på huvudet för att ha stängt dörren för allt samarbete med Socialdemokraterna. Hon slickar förtjust i sig berömmet. Hon borde snarare oroa sig över att nästa val kan sluta med den katastrof för partiet som Börje Hörnlund befarar.