KONSTNOTIS. "Med annan konst menar vi konstverk skapade av människor utan konstnärlig utbildning och utan konventionella uppfattningar om vad konst är" sjöng M A Numminen på invigningen.

För på utställningen Annan konst är det de som drivits av skaparglädje, uttryckslust och kreativitet snarare än av konstvärldens trender som visas.

 

Då kan resultatet bli en broderad tavla med motivet "Fösta flyguppvisningen i Avesta vintern 1912", en hybrid av sekretär och tändstickstavla eller en nästan fullstor dromedar i plåt.

Överskottsenergi

Konst? Det är ju bara överskottsenergi, säger Kello som varit finsnickare till yrket, men nu gör sin röda stuga i Västergötland till ett konstverk i egen rätt.

 

"Konsten är ett mystrium. Låt den vara det", har han skrivit på  träskylten ovanför dörröppningen i sitt färgexploderande kök. Konsten är ett mystrium är också namnet på utställningskatalogen, där man bl a kan läsa Anneli Jordahls tänkvärda text om arbetarklassens utanförskap i konstsverige.

 

Le med hjärtat
Konstkritikerna kliar sina skallar och vet inte med vilken mall de ska bedöma detta mystrium.

 

Men den vanliga besökaren går genom den 300 verk och 70 amatörkonstnärer starka utställningen med ett allt större leende i hjärtat.

 

Utställning: Annan konst.

Plats: Göteborgs konstmuseum.

Pågår till: 31 maj.

Anita Boberg

Skriv ett e-postbrev till kulturredaktörn