60 procent av arbetarna på Scania i Södertälje vill hellre ha kortare arbetstid och sänkt lön än ett omfattande varsel.

 

Under början på veckan röstade Scaniaarbetarna och valet stod mellan företagets förslag till krisavtal eller omfattande uppsägningar. Omröstningen drevs fram sedan ett välbesökt klubbmöte sagt nej till krisavtal på Scania. Dagen efter förklarade företaget att alternativet till krisavtal är stora uppsägningar. Klubbens vice ordförande Anders Gustavsson har kallat företagets agerande hot och utpressning.

 

– Det känns tungt. Hotet har påverkat valresultatet, men det visar sig att vi inte var helt fel ute när vi sa nej till krisavtalet, säger viceordförande i IF Metalls styrelse.

 

Samtidigt säger Anders Gustavsson att det är skönt att så många deltagit i omröstning – drygt 2 500 personer, vilket motsvarar nästan 90 procent.

 

Mikael Larsson är kontaktombud på axelmonteringen. Han är motståndare till krisavtal. Nu suckar han och säger:

 

– Vi får respektera det här och gå vidare. Det är det enda vi kan göra.

 

I morgon meddelar företaget att klubben accepterar ett krisavtal. Utgångspunkten i förhandlingarna är företagets förslag som innebär fyradagarsvecka, 10 procents lönesänkning, årets lönehöjningar skjuts till nästa år och företaget skjuter på hälften av semestertillägget. I gengäld garanterar Scania jobben under sex månader och lovar att ingen ska få sämre a-kasseersättning om de förlorar sina anställningar.