Världens vackraste ljud
Rinnande vatten skapar världens vackraste ljud. Om detta är människorna överens – oavsett ålder, kön, klass och kultur.
De mest populära ljuden finns i naturen. Plats två till fem på världstopplistan innehas av fåglars sång, vindens smekande brus, lövens sus och skrattande barn.
Mikael Strömberg berättar detta samt skildrar de ljud som ständigt omger oss i boken Ljudbiblioteket.
– Det här är tankar jag haft genom åren. Jag försöker verbalisera och prata om ljud, säger författaren, som också är musiker och ljudkonstnär.
Han konstaterar att allt har ett ljud – och att vi inte kan värja oss mot det som låter. Och att ljud, liksom dofter, kan återskapa minnen.
Ljudet av en mjärde
Mikael Strömberg själv minns ljudet av en mjärde: Först det silande ljudet av vatten genom buren. Tystnad, och sedan klatschandet av mörtar som fångats.
Varje stad har sitt eget ljud, som till viss del talar om vilka vi är. I Moskva tutar bilisterna 17 gånger varje timma. Stockholmarna är lite livligare och står för sammanlagt 25 signaler, medan det är betydligt hetsigare i New York med 336 tutningar per timme. Och i Kairo tutar bilisterna 1 200 gånger i timmen.
I Tokyo finns enligt författaren en bagare som spelar Albinonis Adagio för sina degar – för han är säker på att bullarna och matbrödet smakar bättre om de får lyssna på musik.
Schhhmart
Världens smartaste ljud är schhh, som används världen över för att tysta små barn. Teorin är att schhh härmar susandet i livmodern och skapar därför lugn och harmoni.
Mikael Strömberg ser en utveckling där vardagsljud tar sig in i musik och det vill han höra mer av. I den andan tycker han det är synd att musikstuderande inte får använda exempelvis röjsåg och jordfelsbrytare som instrument.
Men ljud kan också vara skadliga. Författaren tänker sig att brum, vibrationer och ljud från vindkraftverk påverkar undervattensmiljön. Ålar, torskar och andra marina djur simmar redan vilse till följd av ljuden under vattnet.
Utrotningshotade ljud
Och många ljud försvinner. I stort sett borta är ljuden från gengasbilen, bryggarbilen, ånglok, skrivmaskin, spinnrock och haspen på grinden. Nya ljud som pip från mobiltelefon, fax, modem och bältesvarnare kommer i stället. Mikael Strömberg ser gärna att de utrotningshotade dokumenteras och bevaras.
I Sverige är ett fåtal ljudslingor patenterade: Bland annat Hemglass melodi, P3:s visselsignal och Vivosången: Det finns mycket mer hos Vivo. Och Electrolux har ansökt om patent på ljuden från sina dammsugare och gräsklippare.
Författaren Mikael Strömberg gillar de flesta ljud – bara de befinner sig i sitt sammanhang och går att kontrollera.
– Men det är oerhört störande att bli avbruten av ljud, säger han.