Det fackliga kampuppropet har snabbt fått inflytande. LO-styrelsen har beslutat att genomföra en facklig protestdag i höst.

– Det är ett bra förslag. Vi vill genomföra någons slags manifestation för jobben och visa att vi har ett alternativ, säger LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin.

God sämja

I måndags träffade hon fyra företrädare för uppropet. Efter mötet tog LO:s ordförande och en av initiativtagarna, Dennis Bäckman, tillsammans emot medierna. Sämjan dem emellan var god.

– Vi hade en bra dialog med Wanja, men det här som LO-styrelsen sagt om protestdagen verkar lite otydligt. Risken är att det rinner ut i sanden, säger Dennis Bäckman, som är avdelningsordförande för Pappers på ABB i Figeholm.

Han säger att initiativtagarna till uppropet nu måste diskutera hur de ska gå vidare.

Nog av reträtter
Det fackliga kampuppropet bildades till första maj. Bakom det står 38 fackliga företrädare och bland dem finns Bo Larsson, ordförande för IF Metall på ABB i Västerås, Harry Rantakyrö, ordförande för Gruvtolvan i Kiruna,  Jan-Olov Carlsson, vice ordförande i verkstadsklubben på Volvo Lastvagnar i Umeå samt medlemmar och förtroendevalda i Seko, Kommunal, Transport och Unionen.

I uppropet skriver de att de fått nog av handlingsförlamning och reträtter. Undertecknarna av uppropet vill ha ledare som är beredda att kämpa mot den borgerliga regeringen, mot massuppsägningar och mot direktörernas höga ersättningar. Bland deras krav finns bland annat att a-kassan återställs och massiva statliga investeringar för att skapa arbete åt alla.