Daniel Kristoffersson, IF Metall, talar till dem som samlats för att protestera mot Volvos ledning.
 

Volvo storvarslar samtidigt som aktieägarna får miljarder. Proteststormen på Volvo Lastvagnar i Göteborg har spridit sig till kollegorna i Umeå, men Volvos vd Leif Johansson försvarar aktieutdelningen.

Ta tillbaka varslen eller avgå, kräver 1.015 arbetare på Volvo Lastvagnar i Göteborg, på en protestlista som lämnats till Volvoledningen. Även kollegorna i Umeå kräver att jobben räddas.

– Vi har enhälligt antagit ett uttalande där vi kräver att ledningen tar tillbaka varslen, annars har den helt förbrukat förtroendet hos oss och våra anhöriga, säger IF Metalls klubbordförande i Umeå, William Frank.

"Rena slakten"
Det senaste varslet, som lades för drygt två veckor sedan, kan leda till att antalet arbetare på fabriken i Umeå sammanlagt skärs ned med två tredjedelar. Men Göteborgsfabriken har drabbats ännu hårdare, enligt Tomas Johansson, som är gruppstyrelseordförande för IF Metall där.

– Det senaste varslet innebär att över 75 procent av arbetarna får lämna fabriken här. Det är rena slakten, säger han.

Det är inte bara storleken på varslen som startat proteststormen. Strax före senaste varslet hade Volvo beslutat om en utdelning på fyra miljarder kronor till ägarna.

– Det hade räckt till att rädda 10 000 jobb. Det är ganska exakt lika många som koncernen hittills varslat i Sverige. Det är vansinne och ren girighet av aktieägarna och ledningen, säger Tomas Johansson.

"Kostnad för långsiktighet"
Volvos vd, Leif Johansson, anser dock att aktieutdelningen är rimlig. Den är en kostnad för att företaget ska ha långsiktiga ägare, säger han. Utdelningen har också sänkts i år från 5,50 kronor per aktie till 2 kronor.

– Klart man kan säga vi borde ha sänkt till noll. Klart man kan säga vi borde ha sänkt till hälften. Nu blev sänkningen två tredjedelar, och jag tror att det var en rimlig balans, säger han.

Enligt Leif Johansson finns det inget samband mellan varslen och aktieutdelningen, som är en kostnad som företaget har för att överleva. Enligt honom finns det andra utgiftsposter som man i stället kan jämföra med. Då efterfrågan rasat har företaget för höga personalkostnader och under första kvartalet i år har nästan tre miljarder kronor betalats ut till anställda som saknar sysselsättning.

– Vi har ett antal människor som är varslade och inte har några jobb, och den långa varseltiden äter upp pengar som väl motsvarar utdelningen.

Pensionspengar
Han tycker inte heller att beslutet beror på att aktieägarna, som enligt honom främst består av pensionsbolag, är giriga.

– Den gamla bilden av kaviar­ätande kapitalister som roffar åt sig finns inte längre. Det är huvudsakligen pensionspengar vi talar om, säger han.

Även om Leif Johansson anser att aktieutdelningen är rimlig, poängterar han att det inte var han som fattade beslutet.

– Det har krävts min avgång på det här beslutet. Men låt mig påminna om att det till sist är stämman som bestämmer, inte jag eller företagsledningen, säger han.