Londons universitetsfack kämpar framgångsrikt för att driva upp städarnas löner. Kampen har resulterat i bättre villkor för arbetsmarknadens mest utsatta – och samtidigt gett facken vind i seglen.

Första maj i London. Utanför prestigeuniversitetet Soas har ett femtiotal demonstranter samlats: städare, studenter och akademiker.

Med stor hjälp från det lokala facket Unison tvingade de nyligen universitetsledningen att höja lönerna för städarkåren. Från Storbritanniens officiella minimilön på 5,73 pund (70 kronor) i timmen till Londons ”living wage” på 7,45 pund (91 kronor). Enligt Londons borgmästare och hundratals organisationer är det vad som krävs för ett värdigt liv i huvudstaden.

– När vi inledde kampanjen var jag rädd. Många kollegor fick sluta eftersom de inte hade alla sina papper i ordning. Nu känner jag mig trygg och stöttad, men framförallt respekterad, säger städaren och Unisonmedlemmen Robinson Baldeón, som lämnade Ecuador för nio år sedan för en bättre tillvaro i London.

En mycket stor del av den service-personal som sköter markservicen är invandrare som vistas i landet legalt eller illegalt och arbetar för mycket låga löner.

Svarade med lönestopp
När Robinson Baldeón och kollegorna inledde kampen för två år sedan svarade universitetets städ-entreprenör med ett tre månader långt lönestopp.
Sedan dess har mycket hänt. Förutom Soas har flera andra prestigeuniversitet höjt lönerna, ivrigt påhejade av studenter, akademiker och annan fast personal.

Nu kämpar facket för att fler grupper ska få upp lönerna samt rätt till en månads semester och tio dagars sjukersättning. Dagens marsch går till de universitet som håller fast vid de gamla avtalen.

Enligt Unisons lokala förbundssekreterare Sandy Nicoll, är målet att villkoren ska förbättras även för serverings- och säkerhets-personal. Han anser också att Unisons kamp för städarnas löner varit mycket viktig för facket i sig.

– Kampen har stärkt oss och vi har knutit många nya band. Soas hade säkert inte gått med på kraven om inte 80 procent av akademikerna ställt sig bakom dem. Allt det här är viktigt. Nu väntar stora besparingar och varsel på universiteten. Samtidigt höjs studieavgifterna för studenterna. Vi måste kämpa tillsammans.

Fackordförande avskedades

Alla är inte lika nöjda. Nyligen avskedades Unisons lokala fackordförande, enligt facket en direkt följd av kampanjen. Om han inte får tillbaks sitt jobb väntas en strejk.

Mycket talar dock för att kampen för Londons minimilöner gått in i en ny fas. Tidigare har både sjukhus och banker tvingats förbättra villkoren eftersom de sticker i ögonen på kunder och patienter.

Snart är det dags för OS i London – och redan har universitetsfacken varit i kontakt med städare på närliggande hotell för att även de ska organisera sig.

FAKTA / Landets största fack
Unison är Storbritanniens största fack för offentligt anställda, från arbetare till akademiker.

Två tredjedelar av de 1,3 miljoner medlemmarna är kvinnor.

Förbundet bildades 1993 när en rad fack gick samman.

Läs mer på fackets egen webbplats

 

Jon Pelling

Skicka ett e-postbrev till redaktionen