Arbetarrörelsen behöver ledare som är beredda att kämpa mot den borgerliga regeringen. De måste ta upp kampen mot massuppsägningar och direktörernas höga ersättningar – och stå upp för att vanligt folk inte ska behöva betala de rikas kris.

Ett upprop med det innehållet har fackliga företrädare från hela landet ställt sig bakom.

– Många har fått nog. Droppen var AMF-historien. Vi har så många viktiga fackliga frågor att arbeta med och vi har inte tid med sådant där. Fackliga företrädare arbetar redan i motvind, säger Bo Larsson, ordförande för IF Metall på ABB I Västerås.

Ny regering
För honom är siktet inställt på att byta regering i nästa val. Men för att lyckas med det behövs det nya ledare för Socialdemokraterna och för LO, säger han.

– Vi behöver fackliga ledare som är rättframma och som står med ena foten på arbetsplatserna. Många är inte så nu. Det gror på arbetsplatserna. Folk är förbannade.

Helst av allt vill Bo Larsson se den tidigare justitieministern Thomas Bodström som ny partiledare. Med honom i ledningen tror han att Socialdemokraterna kan vinna nästa val.

Trött på skäll
Dennis Bäckman, ordförande för Pappers i Figeholm, vänder sig också mot ledarna i facket och hos socialdemokraterna. Han är trött på att få skäll för vad fack- och partiledning i Stockholm gör.

– Jag kämpar för rättvisa mot besvärliga företag och nu måste jag också kämpa mot en besvärlig fackledning också, säger han.

Protestdag
Bakom uppropet står olika förtroendevalda och medlemmar i IF Metall, Pappers, Kommunal, Unionen, Seko och gruvavdelningarna i malmfälten. Det sprids nu över landet och målet är en protestdag i september när riksdagen öppnar.

– Varför är det så tyst? Varför kan inte LO gå ut i en generalstrejk mot krisen och mot arbetsgivarnas attacker när riksdagen öppnar, säger Dennis Bäckman.