Jämställdhetspotterna måste utvecklas om de ska överleva, anser LO-utredaren Ingemar Göransson som var med och införde potterna i LO-samordningen.

– Det vi gjort hittills fungerar inte på lång sikt. Vi måste ha äkta, inte falska, kvinnopotter, säger han.

Striden var stor mellan LO-förbunden när jämställdhetspotter infördes i förra avtalsrörelsen. Tanken var att de avtalsområden som hade hög andel lågavlönade kvinnor skull få större löneökningar än mansdominerade, högavlönade avtalsområden. En teoretisk insamlingsmodell som fördelar pengarna mellan olika avtalsområden.

Falska och äkta
Men Ingemar Göransson kallar modellen för falska jämställdhetspotter i en antologi om jämställda löner som Medlingsinstitutet presenterade i tisdags.

Äkta blir potterna först när förbunden ser till att kvinnodominerade arbetsplatser får högre löneökningar än mansdominerade även inom samma avtalsområde.

– Industrier med hög andel kvinnor borde också får mer än industriarbetsplatser med fler högavlönade män. Då ökar precisionen i jämställdhetssatsningen och vi får äkta kvinnopotter, säger han.

Bättre träffbild
I förra avtalsrörelsen var det bara Pappers som använde det som Ingemar Göransson kallar äkta jämställdhetspotter. Förbundet avtalade om att pappersbruk med hög kvinnoandel skulle få större löneökningar än andra.

Ingemar Göransson tror att jämställdhetspotterna måste utvecklas i den riktningen om de ska överleva, eftersom de annars lätt ses som orättvisa.

– Om man orkar enas om det i LO-samordningen blir träffbilden för jämställdhetssatsningen tydligare och effekten blir bättre med mindre resurser, säger han.


FAKTA / Kvinnorna ligger efter

2007 tjänade kvinnorna på hela arbetsmarknaden i genomsnitt 84 procent av en manslön.
Kommunanställda kvinnor tjänade 91 procent av en manslön, den högsta siffran i statistiken.
Landstingsanställda kvinnor tjänade 73 procent av en manslön, den lägsta siffran i statistiken.
Privatanställda kvinnor tjänade 86 procent av en manslön.
Arbetarkvinnor tjänade 88 procent av en manslön.
Tjänstemannakvinnor tjänade 78 procent av en manslön.
Källa: Medlingsinstitutet

Ladda hem antologin om jämställdhetspotter