Lönesänkningar blir fall för AD
Tre arbetsgivarorganisationer stämmer tjänstemannafacket Unionen till Arbetsdomstolen för att få möjligheten att sänka tjänstemännens löner i lokala förhandlingar.
– I kollektivavtalet finns inget som hindrar lönesänkning. Därför är det tillåtet, säger Anders Weihe, förhandlingschef hos Teknikarbetsgivarna.
Förutom Teknikarbetsgivarna är det Industri- och Kemigruppen samt Stål- och Metall som vill ha möjlighet att sänka tjänstemännens löner. Det handlar om en fastställelsetalan, vilket betyder att arbetsgivarna vill ha sin tolkning av kollektivavtalet fastställt.
Unionens förhandlingschef Niklas Hjert vill inte kommentera stämningen förrän han läst den. Han säger dock att hans uppfattning är att rena lönesänkningar strider mot kollektivavtalet.
Klara besked
Egentligen vill arbetsgivarna ha möjlighet att sluta krisavtal med de lokala Unionenklubbarna. Det handlar om krisavtal likt det som arbetsgivarna har med IF Metall, som öppnar för lokala uppgörelser om sänkt arbetstid och därmed sänkt lön med upp till 20 procent. Teknikarbetsgivarnas Anders Weihe säger att en del Unionenklubbar gått med på sådan avtal samtidigt som Unionen centralt säger nej till ett centralt ramavtal för sänkt arbetstid och sänkt lön.
– Vi kan inte jamsa fram och tillbaka. Vi vill ha klara besked. Unionen är otydlig. I samtliga fall har Unionen centralt sagt ja till de lokala krisavtalen. Samtidigt som de inte skriver på någon central överenskommelse, säger Anders Weihe.
Om Unionen ändrar sig och skriver på ett centralt krisavtal kan Anders Weihe för Teknikföretagens del inte se något skäl att driva lönesänkningen i Arbetsdomstolen.
– Vi vill ha möjlighet att skriva gemensamma uppgörelser om sänkt lön och sänkt arbetstid med både arbetar- och tjänstemannafacken på de enskilda företagen.
Unionens förhandlingschef Niklas Hjert vill inte kommentera stämningen förrän han läst den. Han säger dock att hans uppfattning är att rena lönesänkningar strider mot kollektivavtalet.
IF Metall håller sig utanför
IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä säger att utgången i Arbetsdomstolen inte har någon betydelse för industriarbetarna löner. Han pekar på att IF Metall redan har ett krisavtal och att arbetarnas och tjänstemännens kollektivavtal är så olika.
– Självklart är mina sympatier hos Unionen och om arbetsgivarna vinner i Arbetsdomstolen växer tuppkammen på dem och de blir stöddigare, säger Veli-Pekka Säikkälä.