Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

Sök

”Svenska banker kan ödeläggas”

Sveriges banksystem står på randen till ett sammanbrott efter den ohämmade utlåningen till Baltikum, enligt den skotske professorn Charles Woolfson.

Det är inte bara Island och Baltikum som kan förlora kontrollen över sitt banksystem. Även Sverige bör räknas dit, anser Charles Woolfson, eftersom den baltiska expansionen byggts upp av lånade svenska pengar.

Om Baltikum rasar står därför Sverige på tur.

– Siffrorna talar ett tydligt språk. På ett år har industriproduktionen i Lettland fallit med 24 procent.

Sänkta löner
I Estland och Litauen har krisen ännu inte slagit igenom fullt ut. Men lönerna har redan sänkts kraftigt, för lärare upp till 30 procent.

– Den svenska regeringen försöker nu rädda svenska banker, och de måste i sin tur betala sig ur de baltiska bankerna. Men om inte situationen stabiliseras i Baltikum – och ingenting tyder på det – så kommer även svenska banker att bli en del av den allmänna ödeläggelsen. Och det betyder mycket stora svårigheter för banksystemet, säger Charles Woolfson.

Han anser att utlåningen till de baltiska staterna både varit för stor och gått till fel saker. Svenska banker har investerat väldiga summor i fastigheter, men nästan ingenting i den producerande delen av ekonomin.

Fastighetsbubbla

Därmed har en gigantisk fastighetsbubbla skapats – medan industri, entreprenörer och tillverkning, som skulle kunna öka tillväxten, knappt har utvecklats någonting.

– Det var uppenbart vad som skulle hända. Sammanbrottet i Baltikum skulle ha kommit i alla fall, oavsett den globala kreditkollapsen.

Det är därmed också omöjligt för Baltikum att attrahera nytt utländskt kapital, och Charles Woolfson fruktar sammanstötningar och oro när staternas ekonomier rasar ytterligare.

– Ekonomierna kommer att förbli permanent underfinansierade på grund av de svenska bankernas agerande, och självklart också på grund av naiviteten hos de baltiska folken som trodde på den fria marknadens budskap om att kapitalismen får alla kurvor att ständigt peka uppåt.

– Tyvärr var vanliga människor i de postkommunistiska länderna inte särskilt kunniga om kapitalismens kriser. Det är en bitter lektion där många har fått sina liv förstörda.

Naivt Sverige
Men Sverige liknar Baltikum även på andra sätt.

Också Sverige har alltför naivt hyllat den fria marknaden, enligt Charles Woolfson. Något som i kombination med svenska bankers risktagande kan leda till ett totalt finansiellt sammanbrott.

Huvudskulden till problemen lägger Charles Woolfson på bankerna själva, men han anser samtidigt att svenska fackföreningar inte hållit emot tillräckligt i den uppåtgående spiralen. Facken borde ha varit mer kritiska och försvarat en mer ansvarsfull linje.

– Om du kan samarbeta med arbetsgivaren så gör det, men ibland är konflikter nödvändiga, säger han.

FAKTA / Gästande sociolog
Charles Woolfson är sociolog och professor i arbetsmarknadsutveckling på universitet i Glasgow. Sedan 2000 har han inriktat sig på utvecklingen i de baltiska staterna och har nu specialstuderat de svenska bankernas utlåning före finanskraschen.
Han är under våren gästprofessor på Linköpings universitet