AMERIKABREV. I boken Barskrapad berättar Barbara Ehrenreich om hur hon wallraffat som i tur och ordning servitris, städerska och varuhusbiträde för att ta reda på hur man klarar sig på den amerikanska minimilönen.

Svaret blev att det gör man inte.

Åtminstone inte om man bara har ett heltidsjobb eller är ensamstående.

Fattiga arbetare
En annan bra bok om den utbredda fattigdomen inom den amerikanska arbetarklassen är Pultizerprisvinnaren David K. Shiplers The Working Poor.

Shipler har under lång tid följt en stor mängd fattiga amerikaner, varav många är arbetare.

Hans främsta syfte är att presentera deras berättelser för den allmänhet som tror att hårt arbete alltid leder till välstånd.

Men han försöker också analysera fattigdomens orsaker och konsekvenser för att därigenom visa hur problemet kan åtgärdas.

Organisera er
Shiplers viktigaste slutsats är att fattigdom är ett komplext fenomen.

Därför avfärdar han såväl republikanernas som demokraternas förslag till lösning – ”stärk kärnfamiljen” respektive ”mer understöd” – som meningslösa förenklingar.

Vad som krävs är istället en mängd samverkande åtgärder på olika fronter. Och för att detta ska ske måste arbetarklassen, enligt Shipler, organisera sig fackligt och politiskt.

Amerikansk samtid är ofta svensk framtid. Därför borde svensk arbetarrörelse lyssna på Shiplers råd.

Läs också: Ett längre resonemang om Shipler som arbetarförfattare och en hel massa annat intressant påträffas på Magnus Nilssons eftertänksamma blogg Litteratur och klass.

Magnus Nilsson
Skriv ett e-postbrev till kulturredaktörn