Privat anställda får rätt att klaga
Kommunal och vårdföretaget Carema i Helsingborg har tecknat en överenskommelse som ger anställda rätt att påtala brister utan att riskera att bli straffade. Men en överenskommelse ger inte anställda samma skydd som ett kollektivavtal.
Att kunna tala fritt om missförhållanden på sitt jobb utan att riskera repressalier är en grundlagsskyddad rättighet för anställda inom offentlig verksamhet.
Men när kommuner och landsting lägger ut verksamhet till privata bolag mister anställda denna frihet, och detta skydd. För att omfattas av dessa rättigheter måste de skrivas in ett avtal.
Gränsen oklar
Det privata vårdföretaget Carema och Kommunal har gått en mellanväg genom att teckna en överenskommelse för anställda på två vårdhem och inom hemtjänsten i Helsingborgs kommun. Företaget lovar att inte hindra personal som vill lämna ut uppgifter om ”allvarliga missförhållanden i vården eller omsorgen som är av allmänt intresse”.
Var gränsen för allvarliga missförhållanden och allmänt intresse går vet dock ingen i dag.
– Vad som ligger innanför och vad som ligger utanför får vi och Kommunal diskutera. Viktigast är att vi i överenskommelsen säger att vi tillämpar meddelarfriheten precis som om man fortsatt i kommunal tjänst, säger Elisabeth Frostell på Carema omsorg.
Inte samma skydd
Men en överenskommelse ger inte samma möjligheter som om meddelarfrihet skulle regleras i ett kollektivavtal. Kommunal kan till exempel inte tvista om ett ärende utifrån en överenskommelse.
– Vi håller på och förhandlar om ett kollektivavtal med Carema för hela Skåne. Så det är på väg. Men det här är viktigt steg för att anställda ska kunna uttala sig och ha ett skydd när de gör det, säger Lars Friman, ombudsman på Kommunal i Skåne.
På väg mot avtal?
Elisabeth Frostell på Carema säger att bollen nu ligger hos Kommunal. Även när det handlar om att sprida meddelarskyddet till flera arbetsplatser. Carema har totalt cirka 11.700 anställda inom vård och omsorg.
– Tar Kommunal upp det och vill ha det i ett kollektivavtal är vi naturligtvis väldigt öppna och intresserade av det. För oss är det här en hjärtefråga. Vi vill ha absolut öppen dialog med alla våra medarbetare, säger Elisabeth Frostell.