Han är 22 år och har varit arbetslös sedan hans visstidsanställning på Volvo i Arvika tog slut. Bara en av hans kompisar har arbete. Resten har förlorat sina jobb de senaste månaderna.

Han bor på fjärde våningen i gult tegelhus, i en tvåa på 46 kvadratmeter. Det tar mindre än tio minuter att gå till centrum och det är ungefär lika långt till det gamla jobbet på Volvo. Lägenheten är välstädad och köket skinande rent. När han jobbade var det skönt att komma hem och ta det lugnt. Nu är det inte alls samma sak.
Tre gånger har han varit i kontakt med arbetsförmedlingen. Det funkar sådär. Handläggaren säger till honom vad han ska göra och han gör det.
Han söker jobben som arbetsförmedlingen vill, men han tror inte riktigt att den kan ordna jobb. Tidigare har han skaffat sina jobb själv. En del arbeten har han sökt på egen hand den här gången också.

En fast punkt är basketträningen. Magnus Dahlgren spelar i division 2-laget Arvika Basket. Säsongen är över, men laget tränar fortfarande tre gånger i veckan. Men en stor del av tiden sitter han bara. Sådant som han tidigare tog tag i direkt skjuter han upp.
– Jag pallar inte att gå så här ett halvår till.
Det är onsdag och det ska bli filmkväll med kompisarna.
9.30 Vaknar och äter frukost direkt. O’boy och smörgåsar. Dåligt temperament på morgonen, säger han, så det måste gå fort.
Tidigare vaknade han elva, halv tolv. Men efter en resa till Thailand i februari har morgonvanorna blivit tidigare.

9.45 Slår på datorn, kollar MSN, men det finns ingen att chatta med. I vanliga fall brukar det vara en bra tid för kontakt med de nya vännerna i Thailand.
Får bli Guitar Hero. Han ställer sig framför den silverfärgade platt-tv:n, hänger på sig gitarren, väljer svår nivå – i basketlaget är det några som prickar in allt på expertnivå. Magnus spelar koncentrerat. You Rock: 94 procent av toner sitter rätt. Han väljer svårare låtar och ligger hela tiden mellan 80 och 90 procent.

11.05 Latif Catovic ringer. De bestämmer sig för en fika på Citykonditoriet. Killarna har gått i samma klass sedan första året i skolan. Båda är arbetslösa och de träffas varje dag. Efter några minuter kommer Latif med sin bil. På konditoriet beställer de varsin latte och bullar.

– Det gäller att inte ge upp utan fortsätta söka arbete. Jag har lätt att tappa motivationen, säger Magnus.

– Det är lätt att hänga med huvudet och jag blir väldigt rastlös, säger Latif.
Latifs plan är att skaffa fast arbete, gifta sig, få barn och ha ett hus och en fin bil. Det är ett liv, och har man fru så blir det lugn och ro igen.
Magnus är inte lika säker på att han ska gifta sig. Det viktiga är att man älskar varandra.

Latif vill inte springa i dag. Han har ont i ett knä och mandlarna är svullna. De försöker springa några gånger i veckan – för att få tiden att gå och för att få fart på Latifs kondition.

Latifs bror skickar sms. Han vill ha skjuts till arbetsförmedlingen. Latif har två bröder, båda är arbetslösa. Latif ger sig iväg och Magnus går hem.

13.05 Hemma igen. Chattar med en tjej i Thailand. Fingrarna rör sig snabbt på tangentbordet. Det blir lite fnissigt.
När Latif kommer tillbaka spelar de strategispel på datorn: Civilization. Magnus är Holland och Latif ett land som heter Montezuma. Det går ut på att erövra världen.
– Vi spelar för att få tiden att gå.
Under spelets gång lagar Magnus mat: pölsa. Han lägger upp en jätteportion med mammas lingonsylt och skyfflar in.
15.55 Slår på TV4. Dags att titta på That ’70s Show – en dagsåpa, som Magnus följer varje dag.

16.55 Sätter sig vid datorn.
Enligt handlingsplanen hos arbetsförmedlingen söker Magnus arbete som barnskötare, lärarassistent och fordonsmontör i hela landet. Förmedlingen har anvisat tre jobb, som han sökt. På egen hand försöker han bland annat få jobb på ABB i Ludvika och på Eurocash, som är en stor mataffär på gränsen till Norge.
Men helst av allt vill han bli polis. Han har sökt polisskolan och är väl insatt i testerna. Dels en hinderbana på max 16 sekunder, dels springa två kilometer snabbare än på nio minuter – och det ska nog gå tror han.

– Jag vill bli polis för att det är ett socialt yrke. Man får se till att folk är säkra och inte blir misshandlade eller våldtagna. Om Magnus inte kommer in på polisutbildningen så drömmer han om att studera i Thailand – allt är roligt i Thailand.
Latif tror inte att han själv skulle passa som polis. Han skulle bara skjuta dem som var besvärliga.
– Men jag tar vilket jobb som helst – bara jag trivs och kan försörja mig, säger Latif.

Trots allt är arbetslösheten inte bara negativ. Magnus har mer tid för sina kompisar, behöver inte gå upp så tidigt och han är piggare på basketträningen.
Han får mellan 8 000 och 9 000 kronor i månaden från a-kassan. Det klarar han sig på och det blir lite över, men när ersättningen sjunker blir det betydligt svårare.
19.00 Men nu står de inte ut längre. Måste ha luft. Går en timslång promenad. Latif åker hem för att äta och kommer tillbaks tillsammans med Peda, som också blivit arbetslös nyligen. Peda sitter tyst i soffan.
21.45 Mattias och Latifs bror, Sulejman, kommer.
Sulejman vankar oroligt runt i lägenheten innan filmen börjar. De fem arbetslösa ungdomarna sätter sig framför tv:n med chips, ostbågar och läsk.

 

24.00 Kompisarna går hem. Filmen var väldigt bra. Magnus varvar ner framför datorn och kollar MSN.
– Hände inget särskilt i dag, men tiden går. Ibland får jag nästan panik och måste ut ur lägenheten.

01.00 Lägger sig. Läser en stund, somnar.

 

FAKTA/ Magnus Dahlgren
Ålder: 22 år.
Utbildning: Barn- och fritidsprogrammet på gymnasiet.
Tidigare jobb: Blästrare, målare. och senast montör på Volvo i Arvika
Arbetslös: Sedan den 1 december förra året.
Inkomst: Runt 10.000 kronor i månaden efter skatt.
Fritidsintressen: Basket och kompisar.
Framtidsplaner: Få ett jobb och komma in på polisutbildningen.

 

Läs också: artikeln ”Behovet av samtalsstöd ökar” 2009-04-16
Läs också: artikeln ”Johanna hamnade i chock” 2009-04-16