Gruvarbetarna på LKAB går inte med på företagets krav att minska arbetstiden och sänka lönen. Bolaget vill uttnyttja det krisavtal som slöts av IF Metalls ordförande Stefan Löfven och Teknikföretagen tidigare i år.

 

– Löfvenavtalet är helt fel väg att gå. Om företaget väl fått in avtalet så kommer de att kunna använda det igen. Istället vill vi ha utbildning. Behovet av utbildning är stort, säger Peter Falck i gruvarbetarnas förhandlingsdelegation och facklig ordförande för underjordsarbetarna i Kiruna.

 

Han hänvisar till avtalets regler om permitteringar, som säger att de som permitteras ska ha full lön. Den som blir permitterad är ledig från jobbet, men behåller sin anställning.

 

Peter Falck kan dock förstå dem som använder sig av avtalet när den ekonomiska situationen är pressad. Så är det inte alls enligt honom på LKAB. Företaget går med god vinst och har miljarder i kassan. Dessutom arbetar gruvarbetarna för fullt nu och många arbetar mycket övertid.

 

Lägger upp lager
Lotta Fogde, LKAB:s kommunikationsdirektör, vill inte närmare gå in på företagets linje i förhandlingarna. Hon säger dock att företaget nu bara levererar på 60 procents kapacitet. Nu producerar gruvorna för lager. I sommar vill företaget ha åtta veckors totalstopp i gruvorna och det är det som förhandlingarna med facket handlar om.

 

Det är femte förhandlingsdagen och diskussionerna om neddragningar rör strax under 3 000 personer, som arbetar i gruvorna i Kiruna och i Malmberget, på kulsinterverket i Svappavara och i hamnen i Luleå.

 

FAKTA/ Arbetarnas uppgörelse
Enligt IF Metalls krisavtal ska fack och företag lokalt kunna komma överens om ledighet och utbildning i stället för varsel. Den utgående lönen minskas i motsvarande mån som arbetstiden kortas, ned till som lägst 80 procent. Cirka 80 procent av IF Metalls 400 000 medlemmar berörs av krisavtalet. Det löper till den 31 mars 2010 med tre månaders uppsägningstid.