LO-medlemmarna är minst intresserade av valet till EU-parlamentet. Var fjärde LO-medlem uppger i en Sifoundersökning att de är helt ointresserade av valet som hålls den 7 juni.

Bland TCO-medlemmarna uppger var sjätte medlem att de är helt ointresserade av valet, var tionde Sacomedlem svarar detsamma, enligt undersökningen som Sveriges Radio låtit göra.

Intresset för valet är överlag lågt bland väljarna. Två av tre uppger att de är ointresserade.

Att intresset för valet är lågt bland LO-medlemmarna är ett mönster som går igen. Flera undersökningar visar att röstbenägenheten har starka kopplingar till arbete, klass, ålder och bostadsort.

Lägst är intresset bland unga lågutbildade på landet, medan högutbildade, äldre storstadsbor är mest benägna att rösta, visar en undersökning som TCO har gjort.

Bara för EU-nördar
David Samuelsson, press- och kommunikationschef på Kommunal, anser att debatterna ofta handlar om saker som vanliga löntagare har svårt att känna igen sig i.

– EU-frågorna har hittills handlat om EU-föredrag och protokoll som är väldigt abstrakta för alla som inte är EU-nördar, säger han.

Kommunal ska tillsammans med Byggnads smälla upp en jättelik EU-valaffisch på fasaden till det gemensamma förbundskontoret i närheten av Odenplan i Stockholm. Affischen ska bli över 300 kvadratmeter och fyllas med bilder på jublande medlemmar.

Metallare till Bryssel

På socialdemokraternas lista till EU-parlamentsvalet står Olle Ludvigsson på andra plats. Han är inom facket känd som ordförande för IF Metalls verkstadsklubb på Volvo i Göteborg.
Flera andra som har facklig bakgrund inom IF Metall finns också på listan, vilket förbundet tror ska leda till ett ökat intresse för valet.

Från TCO:s sida planeras ett flertal seminarium och debatter om EU under våren, och förhoppningen är att det ska väcka ett intresse för valet.

Lågt deltagande
Men Statistiska centralbyråns prognos visar att deltagandet ser ut att bli lågt.

Förra valet till Europaparlamentet var i juni 2004. Då röstade endast 37,9 procent, och troligen blir nivån ungefär densamma detta val.

Ända sedan EU hade sitt första val till parlamentet, 1979, har valdeltagandet minskat stadigt.
Intresset är betydligt större för det vanliga riksdagsvalet, 81,9 procent röstade i valet 2006.

Sveriges Radio har även undersökt vilken politisk fråga som är viktigast för väljarna. Miljö- och klimatfrågan hamnade högst. På andra plats kommer jobben.

Läs också: artikeln ”Nordiska fack enas inför EU-valet” 2009-02-06