Att blogga om arbetslöshet på Smålandsposten hemsida kan ge avdrag på a-kassan. Även om skribenten inte får betalt. Det beskedet fick Jenz Kjellberg.

I slutet av förra året varslades Jenz Kjellberg från Volvo utanför Växjö. Som terapi och hobby nappade han på Smålandspostens erbjudande om att blogga om sin situation på deras hemsida. Utan betalning och utan några krav.

Men när varslet blev till arbetslöshet reagerade a-kassan. Lön eller inte – en tidning kan betraktas som en arbetsgivare. Bloggaren är då inte längre arbetslös och har inte rätt till a-kassa.

– Beskedet jag fick av en lokal handläggare var att den dagen jag bloggat kunde a-kassan dras in. Även om skrivandet bara tagit en halvtimme, berättar Jenz Kjellberg.

Avräkning varje vecka
Han ställde sig frågande till bedömningen och handläggare kontaktade den centrala enheten. Det nya beskedet var att han skulle räkna hur lång tid han skrev varje vecka. Under den tiden skulle han inte ha rätt till ersättning från a-kassan.

– Hela situationen är absurd. Frågan är hur livegen man är som arbetslös, säger Jenz Kjellberg.

IF Metalls a-kassa vill inte uttala sig i det specifika fallet.

– Vi måste bedöma varje enskilt ärende och han ansökan har faktiskt inte kommit in ännu. Privata bloggar uppmuntrar vi. Men tjänar man pengar på den hamnar det i ett annat läge. Om jag får ett uppdrag av en tidning skulle jag förvänta mig någon form av kompensation, säger Berit Carling Tofilovska, a-kassans andra föreståndare.

Minus 40 kronor i dag
Jenz Kjellberg är övertygad om att det hela är ett missförstånd. Men hur historien än slutar är a-kassan den stora förloraren, tycker han.

– Vad får man göra som arbetslös och vad får man inte göra. Det jobbiga är att varje arbetslös verkar vara helt beroende av den enskilde handläggarens engagemang och kunskap, säger han.

Med risk för mindre i plånboken fortsätter Jenz Kjellberg sitt bloggande. Dagens inlägg kan kosta honom 40 kronor.