Ultimatum för tjänstemän: Krisuppgörelse eller lönesänkning
Teknikföretagen vill att Unionen och Sveriges Ingenjörer ska skriva på en likadan krisuppgörelse som IF Metall. Arbetsgivarna är också beredd att gå till Arbetsdomstolen för att få möjligheten att sänka lönen lokalt för tjänstemännen.
– Situationen är lite rörig. Vi vet inte riktigt vad tjänstemannaorganisationerna tycker. Vi ska fråga om de går med på en likadan krisuppgörelse, säger Tomas Undin, biträdande förhandlingschef hos Teknikföretagen.
Parterna ska träffas i morgon, fredag. Tomas Undin förklarar att Teknikföretagen som ett alternativ till krisuppgörelsen kan kräva att lokalt få förhandla om ren lönesänkning med tjänstemannafacken.
IF Metalls månadsgamla krisuppgörelse innebär inte ren lönesänkning, utan det avtalet öppnar för att lokalt sänka arbetstiden och därigenom sänka inkomsten för industriarbetarna.
Teknikföretagens uppfattning är att tjänstemännens löner inte är skyddade, och det gör det möjligt att också förespråka lokalförhandlingar om ren lönesänkning. Och för att få igenom en sådan uppfattning är arbetsgivarna beredda att stämma tjänstemannafacken till Arbetsdomstolen.
Tomas Undin säger att arbetsgivarna kanske också har samma uppfattning om metallarbetarnas lön – att den utgående lönen inte är skyddad Men när det gäller arbetarna har Teknikföretagen släppt frågan om att driva igenom rena lönesänkningar så länge, detta eftersom IF Metall har skrivit på krisuppgörelsen.
– Vår förbundsstyrelse har sagt nej till att skriva under någon krisuppgörelse. Det är ingen lösning för vår del, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef för industrin hos Sveriges Ingenjörer, inför morgondagens möte.
Hon anser inte heller att sänkt lön är någon lösning, men hon vill inte närmare kommentera kravet innan hon träffat Teknikföretagen.
FAKTA / Arbetarnas uppgörelse
Enligt IF Metalls krisavtal ska fack och företag lokalt kunna komma överens om ledighet och utbildning i stället för varsel. Den utgående lönen minskas i motsvarande mån som arbetstiden kortas, ned till som lägst 80 procent.
Cirka 80 procent av IF Metalls 400 000 medlemmar berörs av krisavtalet. Det löper till den 31 mars 2010 med tre månaders uppsägningstid.