Nya föreskrifter i all ära. Den största säkerhetsrisken är den ekonomiska pressen hos en ideell förening som lever på bidrag, anser Annika Eriksson som är föreståndare på Eolshälls 4H-gård i Stockholm. På bilden syns även Sally, fjällko.
 

Nya föreskrifter ska göra det säkrare att jobba med fjällkon Sally och ponnyn Bandito. Men branschen efterlyser utbildningar, inte bara regler.
 
Från gödselstackar till veterinärbehandlingar: Att hantera och jobba med djur ska bli säkrare. De senaste fyra åren har 1 250 olyckor i jobbet lett till sjukskrivningar. I de nya föreskrifterna omfattas alla djurarter, inte bara arbete med tjurar som hittills varit fallet.

– Det här är en väldigt stor förändring. En effekt av reglerna är att det blir lättare att säga nej till jobb som inte är bra ur ett hälsoperspektiv. En hovslagare som bedömer att miljön är riskfylld ska kunna neka att jobba, säger Stefan Wistrand från Arbetsmiljöverket.

 

Efterlyser utbildning
Annika Eriksson, föreståndare för Eolshälls 4H-gård i Stockholm ser positivt på de nya reglerna, men efterlyser samtidigt utbildning.

– Regler är bra men det räcker inte. Det behövs mer utbildning i säkerhetstänkande och det borde länsstyrelsen stå till tjänst med. Säkerheten kan skilja mycket mellan olika gårdar. Ofta handlar det helt enkelt om kunskap, säger hon.

Att miljön verkligen blir bättre är inte en självklarhet, tycker hon. Regler som är öppna för tolkningar kan i stället göra situationen ohanterlig.

– En nitisk besiktningsman som ser kategoriskt på regler kan få en gård att gå omkull – även om djuren och personalen faktiskt har det bra, säger hon.


Inget lämnas åt slumpen
Alla verksamheter där djur hanteras omfattas av de nya föreskrifterna. På en 4H-gård, med besökare som är mer eller mindre vana vid djur, har säkerheten högsta prioritet. Personalen lämnar inget åt slumpen.

 

– Ett exempel är att stallet alltid måste vara tomt. Föräldrar kanske tycker att de har koll på sin barnvagn i stallet. Men om en häst skenar, även om det händer ytterst sällan, så kan inte en barnvagn stå i stallgången. Så måste vi tänka hela tiden, säger Annika Eriksson.

Den vanligaste olyckan på gården är att ett barn blir bitet i fingret av en kanin. Hos personalen är stressen en av de största hälsofarorna.

– Vi är en ideell förening och söker bidrag till vår egen lön. Det måste gå runt. Den pressen är en av de största säkerhetsriskerna för personalen, säger Annika Eriksson.

De nya föreskrifterna träder i kraft den 1 juli i år.