Framtiden för Industriskolan i Arvika är oviss. Allt fler tackar nej till kurserna. De tilltänkta eleverna har svårt att hitta pengar att leva av under studierna.

– Vi undrar hur det ska gå med Industriskolan. Vi kommer till en kritisk gräns nu i månadsskiftet när de uppsagda från Volvo går ut i arbetslöshet och inte har för­sörjning under studietiden här, säger Christina Nordin, rektor för skolan.

Skolan är den enda i sitt slag och syftet är att ge dem som har blivit arbetslösa en yrkesutbildning. Industriskolan är ett samarbete mellan Volvo Construction Equipment och kommunen

Lön under uppsägningstid
Skolan kom igång i mitten på januari och en stor del av dem som går och har gått utbildningar är uppsagda från Volvo, som haft lön under sin uppsägningstid.

Just nu har Industriskolan 170 elever och de flesta bedriver yrkesinriktade studier som el-, dator- och ledarutbildning.

Christina Nordin berättar att en fortsättnings­kurs i CNC-teknik har fått ställas in på grund av avhopp. Av 35 personer som köat till en grundläggande elutbildning är det nu bara fyra som är beredda att börja kursen.

Lucka i reglerna
A-kassans regler tillåter nämligen inte utan vidare att en arbetslös studerar. En lucka finns dock och det är att det kan vara möjligt att läsa på deltid om man samtidigt är beredd att ta ett arbete.

Rektor Christina Nordin berättar att en del utbildningar utformas för att passa IF Metalls a-kasseregler, som tillåter studier på 60 procent och det betyder tolv studietimmar i veckan.

Problemet är dock att sådana utbildningar pågår under lång tid.

Försörjningen ett problem
För dem som väljer att läsa med studiestöd är det 7.820 kronor för fyra veckor som gäller.

En del av detta är lån och ska betalas tillbaka.

– Det är regeringens fel att många arbetslösa här i Arvika inte väljer att utbilda sig. Regeringen borde ha ordnat deras försörjning, säger Rune Olsson, ordförande för verkstadsklubben på Volvo i Arvika.

Bengt Lundström, platschef hos Volvos lastmaskinstillverkare i Arvika, ser också de studerandes försörjning som ett problem.

– Det är tråkigt. Det är nästan som att folk drivs ut i arbetslöshet i stället för att utveckla sin kompetens. Om arbetslöshetstiden används till kompetensutveckling så är det bra för Sverige, säger Bengt Lundström.


FAKTA / Regeringen säger nej till studier med a-kassa
Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin gav i onsdags klart besked: Regeringen tänker inte göra det möjligt för arbetslösa att studera med a-kassa. Däremot undersöks om utbildning som påbörjats under upp­sägningstiden ska kunna avslutas med bibehållen a-kassa.