Kortsiktighet och mer pengar för att stimulera ekonomin, hoppas LO:s chefsekonom Lena Westerlund blir resultatet av morgondagens G20-möte.

– De rika länderna behöver göra mer och då är det kortsiktiga stimulanser som görs via statsbudgeterna helt avgörande, säger Lena Westerlund.

Hon är kritisk till de magra paket som EU hittills har presenterat.

I höstas förra året rekommenderade EU-kommissionen att staterna skulle satsa 1,5 procent av sin BNP för att stimulera ekonomin.

– Det är för lite, säger Lena Westerlund.

Oro för underskott

Hon vill se stimulanser som motsvarar 2 procent av BNP, i genomsnitt.

– Det betyder att länder som har så starka statsfinanser som Sverige bör lägga minst 3 procent av sin BNP.

Bland flera EU-länder finns dock en oro att för stora satsningar kommer att innebära att framtidens budgetunderskott blir ohanterliga.

Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt och den tyska förbundskanslern Angela Merkel är några som vädrat sin oro för det.

Stelbenthet
Inom EU pekas det även på att för stora stimulanser strider mot överenskommelsen om att länder inte få har större budgetunderskott än 3 procent av sin BNP.

– En så stelbent tillämpning av Maastrichtreglerna vore allvarlig. Det är en felaktig ekonomisk politik att under en kris som är den största sedan 1930-talet inte låta länder gå över den gränsen. Det leder det till ökad utslagning och minskad konsumtion, säger Lena Westerlund.

När G20-mötet hålls i London i morgon deltar den amerikanska presidenten Barack Obama, som på kort tid sjösatt betydligt större stimulanspaket än vad EU har gjort.

En förhoppning är att mötet kan rucka lite på EU:s inställning.

LO-ekonomen hoppas även att G20-mötet ska leda till en överenskommelse om en bättre övervakning av den internationella finansmarknaden och att regleringar som kommer att göras kommer att ske med bättre insyn än tidigare.

Öppning för fler
Centralbanker och finansiella institutioner har, enligt Lena Westerlund, i allt för stor omfattning varit med och påverkat då det har fattats beslut om hur finansmarknaden ska regleras.

– Det är oerhört viktigt att inte bara branschen själv har stort inflytande utan att fler får vara med i diskussionen om hur regleringarna ska göras. Där kan G20 mötet skicka en signal att de tänker ta in fackföreningsrörelsen, företagare och andra grupperingar i samhället, säger Lena Westerlund.