Byggnads varslar om strejk
Det blev inget nytt avtal för byggbranschen. I dag varslade Byggnads om strejk. Den 15 april lägger 3.400 byggnadsarbetare lägger ner sitt arbete.
Förhandlingarna och medlingarna var förgäves. Byggnads och Sveriges Byggindustrier (BI) lyckades inte komma överens. Avtalet löpte ut igår och i dag sent på eftermiddagen varslade facket nästan 3.400 arbetare om strejk.
– Det är ganska kraftigt. Förra gången lade vi det försiktigt för att få någon rörelse i förhandlingarna 2007. Nu är det bättre att lägga ett som gör att vi får genomslag och som gör att vi kan lösa frågan, säger Byggnads ordförande Hans Tilly till TT.
Trögt i förhandlingarna
Det var Byggnads som sade upp det sista avtalsåret i det gamla avtalet i höstas. Tanken var att föra samman Bygg- och Anläggningsavtalen till ett gemensamt avtal och att skapa ordning och reda i avtalen. Men förhandlingarna gick trögt trots medling. Förra måndagen sade Byggnads nej till medlarnas slutbud och föreslog att det gamla avtalet skulle förlängas. Arbetsgivarna accepterade medlarnas bud och ville inte förlänga avtalet rakt av.
I går lade Byggnads ett nytt bud som till stor del påminde om medlarbudet, men arbetsgivarna sa nej, med motiveringen att facket tagit bort alla delar i budet som gynnade dem.
”Tyvärr har arbetsgivarna Sveriges Byggindustrier (BI), istället för att diskutera ordning och reda, fört in frågor om löneformer och förändrad maktbalans mellan parterna.” skriver Byggnads i ett pressmeddelande.
Facket anser att arbetsgivarna genom sina krav tvingar fram varslet, och det är oansvarigt med tanke på den rådande lågkonjunkturen.
Sveriges Byggindustrier anser att varslet kom oväntat.
– Det är synnerligen märkligt att Byggnads efter så lång tids förhandlande varslar. Men vi har egentligen inte förhandlat. Vi på arbetsgivarsidan har försökt komma med konstruktiva lösningar, men Byggnads har konsekvent sagt nej till alla bud, säger Byggindustriernas förhandlingschef Mats Åkerlind till TT.
Lönegranskning stridsfråga
Enligt honom beror konflikten på att facket inte släpper kravet på lönegranskning.
– Den viktigaste frågan för Byggnads handlar om granskningen. Trots att de förlorat i både Datainspektionen och länsrätten vill de behålla den text i avtalet som är i strid med gällande lagstiftning, säger han.