Ergonomen Ellen Wheatley har tittat på skillnader i mäns och kvinnors sittbeteenden.
– En stor skillnad är att kvinnor sitter rakt eller lutar sig lite framåt, säger hon.
 

Färre diskbråck, mindre nackproblem och huvudvärk. En bra stol kan göra underverk för kontorsarbetaren. Men kvinnor och män sitter på olika sätt. I höst kommer Lei, den första stolen anpassad efter kvinnor.

Idén dök upp för tre år sedan, i skuggan av de heta diskussionerna om att mediciner som provats ut på män kunde ge andra effekter på kvinnor. Företaget Officeline, som tillverkar kontorsstolar, började fundera på om det såg likadant ut i deras bransch. Att kvinnor och män behöver olika stolar.

Sittmöbler i en mindre storlek fanns på marknaden men stolar specifikt anpassade för kvinnor lyste med sin frånvaro. Ergonomen Ellen Wheatley fick uppdraget.

– Jag började titta på sittbeteendena. I Kanada finns en hel del studier gjorda. En stor skillnad är att kvinnor generellt sitter rakt eller lutar sig lite framåt. Män däremot lutar sig bakåt, berättar hon.

Fysiologiska olikheter
Skillnader i musklers strukturer och fibrer är några förklaringar till de olika sätten att sitta. Kvinnor har bredare bäcken med större yta för tryckavlastning och använder olika muskelgrupper, medan män i större utsträckning använder samma muskler hela tiden.

– Kvinnor och män ser fysiologiskt och anatomiskt olika ut. Det går inte att säga något annat. I jämställdhetens tecken borde vi därför utforma möbler som faktiskt också passar kvinnor, säger Ellen Wheatley.

På Kungsholms strand i Stockholm, i en stor lokal på andra våningen med utsikt över Karlbergssjön, ligger Officelines visningskontor. Skrivbord i långa rader med tillhörande kontorsstolar. De flesta är klassiskt svarta. En och annan är vit.

Väcker känslor

Stolen Lei med sina lila färg utmärker sig. Mindre stolsits, armstöden närmare sitsen och fastsatta på stolsryggen, ett stöd för svanken som ändras beroende på var tyngdpunkten är placerad på stolen.

Ellen Wheatley ligger alltså bakom ergonomin. Formen har gjorts av designern Monika Förster.

En stol för kvinnor väcker känslor. Djärvt, tycker konkurrenter. Fel konstruktion, säger ergonomer från skolor med andra teorier om den optimala sittställningen. Vi blir exkluderade, påtalar män.

– Det är flera män som blivit provocerade och frågat varför vi gör en stol som bara passar halva befolkningen. Men det är ju precis så det är i dag, fast männen är normen, berättar Ellen.

Löser inte allt
En dålig sittställning kan orsaka en hel mängd hälsoproblem. Men en bra stol är inte lösningen på allt.

– Kontoret är en komplex miljö och det gäller att se helheten. Om skrivbordet är för högt hjälper inte en bra stol. Och det hjälper föga att ha en bra anpassad sittmiljö om ljuset i rummet är dåligt, säger Ellen.

Än återstår en del att fixa med innan stolen är redo för marknaden.

– Vi har fått en del synpunkter som vi ska titta på. Sen kommer jag att vara hundra procent nöjd med Lei, säger Ellen Wheatley.

FAKTA / Kontorsstolar
Enligt Bengt Stange, försäljningschef för Företagsmöbler:
Vanligaste frågan ute i butiken: Hur man ställer in stolen?
En stols viktigaste egenskap: Det beror helt och
hållet på vem som ska ha den.
Vanligaste färgen: Minst 80 procent av dem som vi säljer är svarta.
Priset för en bra stol: Man får räkna med från 2 000 till 10 000 kronor.
Antal stolar som säljs varje år: Jag tror inte att det finns någon sådan statistik.
Vikten av att ha en bra stol: Det är viktigt, men det är minst lika viktigt att ha ett bra bord.