– Jag är inte jävig, men man kan fundera om det här skapar en debatt som missgynnar Arbetsdomstolen. Då kan det finnas skäl att kliva av i alla fall, säger Erland Olauson till LO-Tidningen i dag på förmiddagen.

Samtidigt ser han ett argument för att stanna.

– Det här inte bli en amerikansk utveckling här, där ombuden börja med att välja nämndemän eller partsledamöter. Det får inte bli så att den som bråkar mest avgör vem som ska sitta med i domstolen, betonar han.

 

Bråkstakarna vann
Nu blev det ”bråkstakarna” som vann. Erland Olauson lämnade målet innan Arbetsdomstolen hade prövat om det förelåg jäv.

Enligt Anders Elmér handlade protesten enbart om juridik – inte om att vinna opinionen.

– Vi skulle inte göra det här om vi hade juridisk grund för det. Han har under hela resans gång uppträtt på Byggnads sida. Sedan har han vid ett stort antal tillfällen argumenterat mot Laval, betonar Anders Elmér.

Erland Olauson säger att han har varit emot ”en företeelse på svensk arbetsmarknad”, men däremot har han inte uttryckt någon uppfattning om företaget Laval.

 

Skadestånd prövas
Nu har EU:s domstol sagt sitt om Lavalmålet. I december 2007 kom domen som går ut på att blockaden av skolbygget i Vaxholm inte var tillåten. Då hade bolaget redan avbrutit bygget. Laval gick i konkurs och kräver skadestånd för blockaden.

– Arbetsdomstolen har domen att rätta sig efter. Nu gäller målet om det ska utgå skadestånd eller inte. Den frågan har jag ingen uppfattning i och jag har inte uttalat mig om det, säger Erland Olauson.

Av de sju domarna i Arbetsdomstolen är tre opartiska jurister. De övriga fyra är dels två representanter för Arbetsgivarna och två representanter för facken.

Erland Olauson ersätts av Lennart Olovsson från Pappers. Fackens andra representant är Kjell Eriksson, före detta förhandlingsdirektör på Saco.

 

Fem miljoner i potten
Ordförande i målet är Inga Åkerlund. De övriga två juristerna är Sören Öman och Kurt Eriksson. Jan Nordin, tidigare jurist på SAF och Anders Hagman, f d direktör påLandstingsförbundet representerar arbetsgivarsidan.

Laval kräver två LO-förbund, Byggnads och Elektrikerna, på nästan fem miljoner kronor.

Det första kravet är att de två LO-förbunden ska betala Lavals rättegångskostnader som uppskattas till ungefär två ungefär två miljoner kronor.

Därutöver ska Byggnads betala 500.000 kronor i allmänt skadestånd, Byggettan ska betala ytterligare 500.000 kronor i allmänt skadestånd och Elektrikerförbundet ska betala 350.000 kronor i allmänt skadestånd.

Dessutom ska Byggnads, Byggettan och Elektrikerförbundet tillsammans betala 1,42 miljoner kronor i ekonomiskt skadestånd.