Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

Sök

"Det vore fegt att gå"

 Det har kommit hatmejl och telefonsamtal till LO-borgen i AMF-skandalens kölvatten, men också stöd. Signaturen ”nybliven pensionär” skrev: ”Stå på dig. Vi har inte råd att förlora dig i ditt arbete för oss lågavlönade.” Då grät Wanja Lundby-Wedin en skvätt.


– Det vore fegt att avgå för min egen skull.
På den punkten är Wanja Lundby-Wedin bestämd.

– Jag har fått ett förtroende från medlemmarna. Jag kan inte svika det förtroendet. Sen kan tv-kanaler och andra göra undersökningar och säga det inte finns något förtroende för mig längre. Men det är LO-medlemmarna och deras valda representanter som ska säga det. Om de inte har förtroende för mig så avgår jag, säger hon till LO-Tidningen.

Det är onsdag eftermiddag och den tredje dagen av ”gatloppet”. Wanja Lundby-Wedin tycker att det känns konstigt att se tidningarnas förstasidor och ”inse att det handlar om mig.”

– Man får ta mycket, säger hon.

 

Publicitetsrekord
Men hon kan skratta åt eländet – som när hon berättar om att TT skickade ut en artikel som meddelade att det var lugnt utanför LO-borgen och att en okänd kvinna hade gått in med en blomma till LO:s ordförande.

– Det kändes som om jag redan låg på lit de parade när jag läste det där, säger hon roat och konstaterar att LO har slagit någon sorts rekord i publicitet.

”Gatloppet” började i måndags när Wanja Lundby-Wedin ställdes till svars för AMF-direktören Christer Elmehagens 62 miljoner i pension – och i intervju efter intervju förklarade att hon blev grundlurad.

– Jag har gått igenom det som hänt i lugn och ro. Och jag känner fortfarande att jag hade fog för att säga att jag blev grundlurad.

Kan du med bibehållen trovärdighet kritisera vd-löner och bonusar?


– Ja, jag tycker det. Vi har aldrig, aldrig drivit på några löner. Vi har hållit emot. Sedan kan man alltid säga att vi kunde ha hållit emot bättre.

Kan man företräda Sveriges arbetare och samtidigt sitta med som ägare i bolagsstyrelser?

– Vi företräder faktiskt medlemmarna i styrelserna. Det är deras pensionskapital och deras försäkringar det gäller. Bolagen är ömsesidiga och skulle inte finnas utan facket. Alternativet är att lägga ut förvaltningen på bolag på marknaden. Då får facket mindre inflytande, aktieägarna tar hand om en del av avkastningen på pensionskapitalet och direktörslönerna blir högre. I våra bolag går all avkastning till medlemmarna.

Har LO försökt hålla igen på direktörslönerna i AMF Pension och i stället tillåtit högre pensioner?


– Nej. Vi har aldrig sagt hellre högre pension än högre lön.

Har du gjort någonting som du inte kan berätta om på ett fackmöte?

– Nej. P-O Edin myntade uttrycket när jag började på LO och det har jag burit med mig. Det som jag nu får löpa någon sorts gatlopp för är ingenting som jag inte skulle kunna berätta om på ett fackmöte. Därmed inte sagt att medlemmarna inte skulle kunna kritisera mig. De behöver inte gilla det jag gör, men jag har inte gjort någonting som jag inte kan berätta om.

Vad säger du till fackligt förtroendevalda på lokal nivå som säger: ”Nu får vi ta skit för AMF från våra medlemmar”.

– Jag kan bara beklaga det ur djupet av mitt hjärta. De förtroendevalda har det så tufft ändå i en tid när jobben försvinner och medlemmarna känner oro för sin försörjning.

Du träffade ordförandena i LO-förbunden i tisdags. Frågade du dem om du har deras förtroende?

– Nej, jag frågade hur de uppfattar det som har hänt och vilka medlemsreaktioner de möter. Men en efter en sa de: ”Du ska veta att du har vårt förtroende.”

Du sitter med i 24 styrelser.

– Jag sitter i fyra bolags styrelser: AFA Försäkring, Aftonbladet, Folksam och AMF Pension. Det är de enda uppdrag jag får arvode för. Sedan sitter jag i LO:s styrelse, nordiska, europeiska och internationella fackets styrelser. Jag har lämnat sex mindre betungande uppdrag. I övrigt sitter jag med i styrelser som möts en gång om året, ett par vilande styrelser samt Anna Lindhs minnesfond och Olof Palmes minnesfond.

 

Accepterade förklaringen
Wanja Lundby-Wedin tycker att hon själv inte stod på sig tillräckligt i AMF-styrelsen när avsättningarna på 770.000 kronor i månaden till Christer Elmehagens pension var uppe.

– Jag frågade hur det kunde bli så mycket pengar och fick förklaringen att det hänförde sig till gamla avtal. Jag accepterade den förklaring jag fick och ingen annan i styrelsen ställde några frågor.

AMF-skandalen började med att vice vd Ingvar Skeberg och dåvarande vd Christer Elmehagen trixade med sina pensionspengar för att slippa återtag, men drevet riktar in sig på Wanja Lundby-Wedin.

Hon tycker att det känns som om SEB:s vd Annika Falkengren och Volvocheferna klarade sig undan jakten på syndabockar. Nu jagas hon själv.

Hur mycket orkar du med?

– Jag är stark. Jag har en inre trygghet som ingen kan ta ifrån mig som bygger på att jag har många människor omkring mig som jag älskar och som älskar mig.

Vad betyder din kristna tro?

– Den är en del av den inre tryggheten.

 

FAKTA / Wanja Lundby-Wedin …
… började yrkeslivet som undersköterska och sin fackliga karriär i Kommunal.
… är LO:s ordförande sedan 2000.
… är ordförande i Europafacket.
… sitter i Socialdemokraternas partistyrelse och verkställande utskott.
… har fyllt 56 år.
… är gift med Lennart Wedin och har två vuxna barn.
… bor i hyreslägenhet i Stockholms innerstad.
… tjänar som LO-ordförande 59 766 kronor i månaden.
… hade en sammanlagd inkomst på 1,1 miljoner kronor 2007, där ingår arvoden från styrelser hon satt i under året.

Läs också: Artikeln AMF-skandalen dag för dag 2009-03-27