Privatanställda personliga assistenter är bättre än kommunala. Och den som anlitar ett privat företag får fler timmar beviljade och ersatta.

Birger Valestrand, gruppchef för den personliga assistansen på stadsdelsnämnden Centrum i Göteborg, har flera förklaringar till att den offentliga tjänsten döms ut av funktionshindrade och forskare:

Friare
Privata företag är friare, och kan ha andra ekonomiska förutsättningar, är en bakgrund till att assistansen upplevs på olika sätt, tror han.

– Inom kommunen är vi mer knutna till fackliga avtal och assistenterna kan inte jobba lika flexibelt som de privata kan. Vi har väldigt strikta kontroller för att allt ska gå rätt till, säger han.

En annan förklaring skulle kunna vara att vissa företag helt enkelt är mer kompetenta.

– En del specialiserar sig på en viss målgrupp och blir väldigt proffsiga på det, samtidigt som de kan säga nej till uppdrag de inte vill utföra, vilket inte kommunen kan, säger Birger Valestrand.

Lagförslag
Inom en snar framtid kan möjligheten att få hjälp av assistentföretaget med att driva sitt ärende försvinna. I ett lagförslag, som väntas gå igenom 2010, föreslås att assistanspengarna inte ska få användas till annat än själva assistansen, inte till tjänster såsom juridisk hjälp.

– Det finns firmor som marknadsför sig genom att erbjuda hjälp att driva ärenden. Det är kanske inte helt rätt, säger Birger Valestrand.